Att leva med 700 andra

Vi var på familjeläger förra veckan. Vi vill vara det i slutet av juli, i en stad som en gång blev utsedd till Finlands olyckligaste. 

Det finns mycket som talar emot läger. Att leva med 700 andra människor är vanvettigt intensivt, mina öron har skavsår flera dagar efteråt. Att köa länge för att få tvätta händerna innan man går in i matsalen och sedan fortsätta köa för att få sin mat är tålamodsprövande för en hungrig vuxen och mördande för en hungrig treåring. Att i högsommarvärme sova hela familjen i ett litet rum med madrasser fungerar uruselt för oss och jag gissar att jag snittade på fyra-fem timmar sömn per natt. Så jo, det finns mycket som talar emot läger.

Ändå vill vi tillbaka varje julimånad. Min själ mår väl när jag får vara där. Så mycket blir så rätt när 700 personer samlas kring den Gud vi hoppas på. Samtalen är ärliga och gemenskapen tät. Burna möter vi varandra och livet. 

Vi tror inte lika. Jag tror det finns nästan lika många uttryck för tro som det finns människor där. Jag vet att folk tänker väldigt olika varandra i frågor som i insändarspalter och kommentarsfält ter sig som de mest avgörande. Men att man tycker olika gör rätt lite när man tycker om varandra. 

Dagarna efter hemkomsten njuter jag av att äta när jag vill och vad jag vill. Jag njuter av vårt eget badrum. Av en tvättmaskin som alltid finns till vårt förfogande. Av att inte vakna till varje gång Arvid svänger sig i sömnen. Men jag saknar också. Och jag åker tillbaka nästa år igen.

2 thoughts on “Att leva med 700 andra

  1. Ååh, det bästa lägret! Har inte varit sen mitten av tonåren, en halv livstid sen. Jag är inte aktiv församlingsmedlem och ärligt talat inte aktivt troende heller, alls. Men tror. Men känslan på och efter lägret är oslagbar och underbar. Och en halv livstid senare väller dessa känslor fram när lägret kommer på tal eller kommer upp i minnet!
    En dag, i en annan tid, ska jag tillbaka.

    Din blogg är bäst, tack för dina skrivna tankar!

  2. Tack för dina ord! Och vad härligt att dina minnen är så goda trots att det gått så lång tid. Det är många som återvänder en dag i en annan tid efter en lång paus och landar väl. Hoppas du är en av dem om något år. Och hoppas du kommer fram och hälsar i så fall! Välkommen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s