Hand i hand

Sorg och glädje går hand i hand. Jag vet inte hur många gånger jag har hört det sägas  men jag vet att jag har hört det flera gånger bara under de senaste dagarna. Ibland har jag undrat om det faktiskt är så att de går hand i hand eller om det snarare är så att vi tar en glädje och en sorg och klistrar ihop dem med varandra i en efterhandskonstruktion.

Men just nu lutar jag åt att de går hand i hand. Att livet ofta är stort på flera olika sätt samtidigt. Att det ofta finns en nyfödd på en begravning. Att det ofta firas bröllop med en sorgekant någonstans.

Och jag tänker att det kanske är vår räddning. Att vi inte skulle klara av sorgen om det inte var för att glädjen finns runt hörnet. Att vi kanske inte skulle ana glädjen om sorgen inte gjorde sig påmind.

Men det där tänker jag bara vissa dagar. De där dagarna när sorgen känns rimlig och hanterbar trots mörka undertoner. De dagar när sorgen bara är nattsvart och meningslös och grym och obarmhärtig och orättvis drömmer jag om en tillvaro där glädjen och glädjen gick hand i hand. Där sorgen förstod att hålla sig borta när en människa redan lidit nog.

För jag lutar åt en annan sak också; livet är i sanning orättvist. Det är inte jämna plågor och rättvisa portioner. Det är inte så att alla drabbas lika. Tvärtom tycker jag ofta att den som redan ligger blir sparkad på av livet. Att den som just hade rest sig blir knockad igen. Medan vissa av oss får nåden att stå rätt stadigt.

Inför det har jag inga svar. Inga förklaringar. Bara frustration och besvikelse och tomhet.

Mitt i min egen tacksamhet och rikedom.

Så jo. Just nu går sorg och glädje verkligen hand i hand. Och just nu hade jag desperat önskat glädje och glädje.

IMG_1987

7 thoughts on “Hand i hand

  1. Känns tungt att läsa. Läser.
    Läser här i morgon igen.
    Ha en vacker dag. Det doftar gudomligt efter nattens kyla.

  2. Ja dethär tänker jag också på ibland. En gång frågade jag varför jag fick nåden att ha det så lätt och bra. Min vän svarade “För att du kan vara stabil och orka stötta oss som har det svårare.” Vi behöver varann. Men visst är det orättvist. Du skriver vackert som vanligt. Krafter i tunga stunder!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s