När människor tror så olika

-Men mamma, tror du på det där? frågar hon med lite misstänksam min. Vi åker bil, bara hon och jag, och pratar om påsken och om uppståndelsen.

-Jo, jag gör faktiskt det, svarar jag.

-Jag vet inte riktigt vad jag ska tro, säger min älskade dotter.

Hon berättar att några skolkompisar säger att de tror på Gud och att några andra säger att de inte gör det. Och att hon inte riktigt vet vad hon själv ska tro.

-Det är så svårt när människor tror så olika, säger hon och hennes lilla kropp spritter till av frustration.

Amen.

Som jag förstår henne.

Just precis så där är det ju. Det ÄR svårt när människor tror så olika. Speciellt när det är människor man tycker om och har förtroende för. Samtidigt som det är svårt så är det den krassa verkligheten. Vi tror olika. Punkt. Och också en sjuåring behöver lära sig leva med det. Respektera det. Acceptera det. Och framför allt: respektera dem. Acceptera dem.

Vi kom överens om att alla människor får tro som de gör, att man aldrig någonsin får vara elak mot någon på grund av vad den tror eller inte tror och att man inte behöver veta vad man själv tror när man är sju år gammal. Och vi pratade om att vi alltid kan lära oss något av alla människor vi möter. Också av människor som tror helt annorlunda än vi själva.

Kanske rentav speciellt av dem.

Advertisements

4 thoughts on “När människor tror så olika

  1. Kanske blottar det här någon okunskap hos mej, men det här du skriver gör också att jag har så väldigt svårt att förstå missionsarbete. Nånstans tänker jag att det vore ‘bättre’ att idka vanligt biståndsarbete men inte blanda in sin tro i det. Förutom om nån frågar om det o diskussioner uppstår, givetvis!

    • Jag förstår hur du menar. Och samtidigt tror jag att vi alla tror att vi tror rätt, i betydelsen att vi tror det som är sant. Det är ju därför vi tror som vi tror. Det handlar inte om bättre eller sämre utan om sant. Missionsarbete handlar ju om att sprida den sanning man själv hittat. Äsch, det där lät mest märkligt. Kommer du alls åt vad jag menar?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s