Sann ödmjukhet

För någon vecka sedan var jag med om ett boksamtal om att vara mamma. Jag och författaren Sofia Torvalds talade om hennes bok Bliv du hos mig som jag därmed fick glädjen – ja, glädjen – att läsa redan innan den fanns i tryckt format.

Boksamtalet var på många sätt angenämt och kunde absolut ha hållits bara för sin egen skull, men det resulterade också i en artikel i förra numret av Kyrkpressen. Och dessutom i något som kanske kunde tänkas påminna om en podcast.

Redaktören Christa var tydlig med att hon bandar vårt boksamtal och kanske lägger upp det på KP:s hemsida sedan, men jag lyckades glömma bort inspelningen helt och talade alldeles för slarvigt och snabbt och osnyggt och osammanhängande och sa dessutom hmmm alldeles för ofta. Jag har ju för bövelen en universitetsutbildning i journalistik och kan spelreglerna, det finns inga ursäkter.

När jag fick tjuvlyssna lite på vårt samtal var min första tanke NEEEEEEJ, detta får aldrig nå människoöron. Min andra tanke var sedan JAAAAAAAA, detta måste nå människoöron. För det är nyttigt för mig att inte alltid framstå som jag vill framstå utan ibland framstå som jag faktiskt framstår. Jag skulle ju helst verka smart och klartänkt och vältalig i alla sammanhang alla dagar, men sanningen är den att jag den där dagen inte var smartare eller mer klartänkt eller vältalig (framför allt det, faktiskt) än så och jag tar ingen skada av att världen får veta det.

Egentligen är det ju helt tvärtom.

Med det här inlägget jagar jag absolut inte beröm och uppmuntran. Du behöver inte övertyga mig om att jag inte var lika dålig som jag tror. Det här inlägget är inte skrivet med falsk ödmjukhet utan med verkligt sann sådan. Och jag tror ju på sann ödmjukhet. Jag tror att den gör oss människor gott trots att det alltid skaver lite, det där som får den att krypa fram. Jag tror rentav att den gör oss nutidsmänniskor väldigt gott eftersom vi så ofta snarare är produkter av oss själva än de verkliga oss själva.

Så. Här kan du lyssna på mig i ödmjuk form. En obekväm men välgörande, rentav lite helande, form. Och framförallt kan du ju lyssna på Sofia, som skrivit en bok som du borde läsa och som lyfter fram föräldratankar du borde ta del av.

Advertisements

6 thoughts on “Sann ödmjukhet

 1. Heja sann ödmjukhet! Och jag lyssnade på det jag skulle kalla podd och tyckte det var ett jättefint samtal. Blev förvånad att läsa är du inte kände dig välformulerad för det tyckte jag du och Sofia var. Och även om jag inte är mamma tyckte jag det var givande att höra era tankar med både likheter och olikheter.
  Vill ofta kommentera dina fantastiska blogginlägg. Vet inte varför det hände just idag. Men jag tycker att din blogg är något extra och att du så fint kan formulera så fina tankar. Heja dig. I ödmjukhet.

  • Tack för dina varma och uppmuntrande ord! Mitt i min sanna ödmjukhet är jag ju ändå medveten om att vi sällan är mjukast mot oss själva. Men det här fick bli en övning i det.

   Vad roligt att höra att samtalet var givande också för en person som inte själv är mamma!

 2. Vet du Amanda att det är så öppnande och fint med din inställning. Och Sofias.
  När frågan, begrundan är större än dom färdiga svaren, vilket den är i er diskussion, ja, då öppnar sej livet.

 3. Amanda! Sitter här i den mörknande kvällen och njuter av lugnet. Gubben och barnen sover och jag målar i min vuxen-målarbok medan jag hör på ditt och Sofias samtal. Och jag känner bara: MERA! Moderskapet är inte lätt att förstå sig på och jag tror helt klart att det var enklare på det sättet förr att kvinnorna inte hann vara så medvetna om allt. Men just sådana här stunder gör det lite enklare, jag blir på något sätt bekräftad i min litenhet när jag lyssnar på er. Säger bara: MERA. Blir sugen att läsa Sofias bok också!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s