Vad du kan och vad du kan köpa

Det verkar som om vartannat barn i äldre lågstadieålder har en egen youtube-kanal. Jag har hört trovärdiga rykten om det. Jag har också hört lika trovärdiga rykten om att dessa youtube-kanaler är väldigt starkt präglade av om det är en pojke eller en flicka som står bakom.

Det verkar som om pojkarna publicerar klipp på sig själva när de gör fotbollstrick, trolleritrick och akrobatiska konster.

Och det verkar som om flickorna publicerar klipp på sig själva när de visar vad de har köpt för kläder, smink och skönhetsprodukter.

Och när jag hör de här ryktena vill jag bara gömma mig under ett täcke och vänta på Herrens återkomst eller jordens undergång.

Fatta den grejen. Fatta att det redan så tidigt blir så att en pojke visar vad han kan och en flicka visar vad hon kan köpa. Och då köper hon ju inte ens speciellt roliga saker utan sådana saker som hon förväntas vilja köpa under resten av sitt liv.

Jag tycker det sorgligaste är att unga flickor så tidigt blir passiva konsumenter (för jo, i mina ögon är det ganska passivt att handla toppar för 4,90 på klädkedjor som möjliggör sådant) medan unga pojkar får vara aktiva producenter.

Jag har ingen aning om huruvida unga flickor eller unga pojkar har det värst och jag är egentligen inte ens så intresserad av just det. Alla unga har ju det illa i någon mån – ljuva, ljuva vuxenliv – men det stör mig något oerhört att utmaningarna är så olika och örutsättningarna likaså.

Jag vill ju dem båda alla alternativ och hela världen och halva kungariket. För att de förtjänar det. Och för att det är deras enda chans att hitta de alternativ, de världar och de kungariken som faktiskt kan bli deras.

IMG_9072 (1) 2

En gång var de så små. Och på något tragiskt sätt var världarna kanske större då. Är så rädd att de ska bli mindre hela tiden.

Advertisements

6 thoughts on “Vad du kan och vad du kan köpa

 1. Men så vill jag tro att den dagen de vaknar upp, sträcker lite på nacken och frigör sig från detta, också vågar göra det mer högljutt och med stolthet?! Dessutom är det väl hoppeligen inte riktigt alla som bara visar vad de shoppat? Eller är det verkligen SÅ illa? Reagerade nog på “titta vad jag köpt” på 12 åringens whats up meddelanden just, de hade köpt smink. Men så igen. De ska väl få spela kvinnorollen OM DE VILL. Men att vi håller låda om att det är ok att visa upp hur duktig man blivit på att g-ö-r-a någonting också. Vad det sedan må vara. 🙂
  Dessutom visar nog sonen ofta vad han fått också i andra sociala medier. För att han är genuint glad och stolt ( för att vi nu inte köper saker så ofta?!). På youtube visar han (just som du säger) upp nya scootti- trick han lärt sig. Och det har jag också lagt upp på min kanal, hans tävlingar, bl.a. 🙂

  Ja och dina sista meningar. Jag är så ledsen att det är så. För så är det ju. Hade jag fått min önskan, hade alla fått behålla öppenheten och upptäckarglädjen man har som liten. Spontant kunna falla i sång,dans om du hör en bra sång. Klä dig i färger som stärker ditt goda humör och inte vara rädd för glitter, oberoende av vilket kön du tillhör.
  I mitt lilla hörn jobbar jag för att visa att inte alla behöver växa upp till könskategoriserade, stela och gråa folkmassor. Jag härdar åtminstone de tre egna som ibland skäms så! 😉

 2. Det är ju just detta som även jag tycker är så sorgligt, för tänk så mycket vi kvinnor/flickor kunde åstadkomma om vi hade riktat vårt intresse till viktigare saker än allt det ytliga… Vi hade kunnat förändra hela världen! En vacker dag kommer vi dit om vi får tjejsidan att vakna!

 3. Det tråkiga är väl också att ifall flickorna visade skate-/scoottricks på din kanal skulle de antagligen få en massa tråkig kritik. Men det får inre vars orsak att låta bli!
  Jag har för övrigt svårt att se att kvinnorollen skulle vara lika med att köpa smink och kläder..
  Kramar!

 4. Håller totalt med. Har också reagerat på det här fenomenet. Det känns som om vi kliver minst ett decennium bakåt, gällande förhållningssätt. Som feminist känns ju det här också väldigt tokigt. Varifrån tar dessa flickor modell till det här tyvärr väldigt stereotypa beteendet? Kända tjejbloggar från Sverige? Hemifrån? Andra stora youtubers? Tror själv det kan vara en mix av allt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s