Att hon är vacker

Min mamma är bäst i världen. Men hon är inte perfekt. De bästa mammorna är ju aldrig det, för de perfekta mammorna finns inte på riktigt. Nej, mycket blev rätt och en del blev fel. Så där som det är med de världsbästa mammorna.

Och en del saker blev helt sjukt rätt. Så är det ju också med mammor i världsklass.

En sak som jag alltid kommer att beundra min mamma för är att hon aldrig pratat illa om sitt utseende inför mina öron. Jag har aldrig hört henne kalla sig själv tjock. Jag har aldrig hört henne klaga över att hon inte ryms i ett visst plagg eller att hon inte borde unna sig en bulle. Jag har aldrig sett henne stå framför spegeln och granska sin egen spegelbild kritiskt.

Tvärtom har jag alltid haft en känsla av att min mamma har tyckt att hon är vacker. Jag vet faktiskt inte om hon egentligen har tyckt det, men hon har fått mig att tro att hon sett sig själv som vacker och jag lutar åt att det är  nästan ännu viktigare när man har fyra döttrar.

Jag har inte alltid haft ett sunt förhållande till mitt eget utseende, men jag kan ärligt talat inte härleda något av det osunda till min mamma. Tvärtom kan jag härleda mycket av det sunda som finns nu till just henne. På den här punkten gjorde hon helt rätt. Och på den här punkten hoppas jag bli precis som hon.

Tyvärr måste man ju inte ha landat i sig själv eller ens i sitt utseende för att få bli förälder. Det finns inga tester som kollar att du har en sund självbild innan du får bli gravid. Men jag känner att vi på den här punkten bara måste bita ihop och skärpa oss. Små ögon ser allt vi gör och lika små öron hör allt vi säger.

Som förälder är du någons allra största förebild. Det är ett enormt ansvar. Egentligen alldeles för stort. Men det visste vi och det valde vi. Vi lägger en annan människas liv i vår hand när vi väljer att bli föräldrar. Få personer formar en människas självbild lika mycket som hennes föräldrar. Så det är nog bara att bita ihop och skärpa oss. Så som vi ser på oss själva kommer våra barn att se på sig själva. Så som vi talar om oss själva kommer våra barn att tala om sig själva.

Så hur vill vi se? Hur vill vi tala?

IMG_9045

2 thoughts on “Att hon är vacker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s