Människa med stort M

Jag vill vara kvinna med stort K, skriver Linda Mikander (men på finska) i en av gårdagens mest lästa texter. Hon tar där ställning mot könsneutralitet och för skillnader mellan kvinnor och män. 

Jag vill ju också vara kvinna. Trots alla uppenbara nackdelar har jag faktiskt aldrig någonsin velat vara man. Men jag vet ärligt talat inte om jag vill vara kvinna med stort K, för jag vet lika ärligt talat inte vad det betyder. Sist jag kollade var man kvinna eller så var man inte. Sedan när är det en egenskap som vissa får skriva med stor bokstav? 

Det blir inte mindre förvirrande för mig när skribenten ger exempel. Att hålla upp dörren för en annan människa är väl bara folkvett oavsett om man är kvinna eller man? Och oavsett om den som går genom dörren är kvinna eller man? Och i alla hem där det finns två vuxna delar man väl på uppgifter enligt vem som gör dem snabbast och/eller avskyr dem minst?

Jag vill vara kvinna, ja. Men med stort K vet jag inte. Däremot vet jag att jag vill vara människa med stort M. Amanda med stort A. 

Jag är som jag är. Jag är lat, jag är rolig om folk skrattar åt mig, jag har lätt för att gråta, jag är hopplöst opraktisk, jag har ingen naturlig fallenhet för städning, jag är dålig på att kritik, jag försöker bli bättre på att ta kritik, jag blir glad när någon håller upp dörren för mig, jag håller upp dörren för andra, jag är äckelansvarig i vår familj, jag är nästan aldrig envis, jag betalar våra räkningar, jag älskar att ha klänning, jag rensar silen i duschen… 

Jag är jag. Med största tänkbara J.  Och jag vill nog helst vara just det utan att behöva fundera på om jag är tillräckligt kvinnlig för att skriva med stort K.

  

3 reaktioner på ”Människa med stort M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s