Gäster som sopar köksgolv

Jag är ute och springer. Fredrik hämtar Arvid från dagis. Ingrid och Maja håller ställningarna på hemmaplan. Tjugo minuter efter att jag öppnar ytterdörren ska vi få gäster. 

Men när jag kliver in i lägenheten märker jag att två av gästerna redan är på plats. En möter mig i köket med en disktrasa i handen. 

Det borde vara pinsamt.

Vårt hem är nämligen ruskigt stökigt. Det ligger för många pussel och för många duplobitar på vardagsrumsgolvet. Vi borde ha dammsugit senast i går och matbordet vittnar om att kokosbollar blivit bakade av unga bagare som älskar allt med bakning förutom att städa undan efteråt. Samma bord tyder också på att frukost blivit äten. Det är milt sagt kaos, det som råder i vårt hem. Småbarnsfamiljeliv som… mest.

Men jag skäms inte alls. Känner att jag ändå måste säga att vi nog hade tänkt röja lite inför deras besök, men känner redan när jag säger det att det är mer av artighet än av ärlighet som jag säger det. 

För jag skäms inte alls. Går i duschen istället och låter gästerna röja och sopa och plocka och skära bröd.

Ofta frågar folk hur vi orkar med så mycket människor i vårt liv. Svaret är väl helt enkelt att de får finnas just i vårt liv, inte i någon drömversion av det utan i den version som faktiskt finns. I den versionen får gäster ibland sopa köksgolv medan värdinnan tvättar håret. Att kunna leva med det är vår enda chans om vi vill leva i gemenskap på det sätt som vi gör nu.

Det finns så mycket som inte alls är viktigt i ett liv men som ändå kan stjäla fokus från det som faktiskt är livsviktigt. Att välja rätt är inte lätt. Att säga hur andra borde välja är helt omöjligt. 

Men när man valt rätt så vet man. 

I dag gjorde vi det. 

  
En annan gång då jag valde rätt. Te och bok är alltid rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s