Gammaldags, bakåtsträvande och konservativ

Jag må vara gammaldags men en dag då mina barn inte alls varit i kontakt med skärmar känns som en lite bättre dag än andra dagar. Jag må vara bakåtsträvande men det finns inte en chans i världen att min sjuåring skulle få ha fri tillgång till skärmar. Jag må vara konservativ men det stör mig att så många barn (också mina egna) alltid väljer skärmen om de får välja själva. 

Jag är naturligtvis inte emot internet – kan man ens vara det? Men jag ser absolut problem med att vi hela tiden ska vara uppkopplade. Och jag tror inte alls att en sjuåring kan avgöra vad som är lagom. Jag umgås ju varje dag med sextonåringar som helt klart inte heller har en aning. 

Och jag orkar inte höra argumenter om att man först såg också böcker som ett problem, för det är faktiskt ungefär det enda böcker och ständig uppkoppling har gemensamt. Inte heller argumentet om att tv först ansågs var skadligt biter på mig – jag ser ju den skadan och bara om jag själv har spysjuka får barnen kolla tv fritt.

Det är möjligt att en stor del av min skepsis är irrationell, men jag ser också reella problem. Jag tror vi tappar vår känsla för vad närvaro är om vi hela tiden är närvarande på åtta ställen samtidigt. Jag tror vi förlorar vår koncentrationsförmåga när vi inte står ut med en sak i mer än två minuter. Jag tror vi går miste om en massa i det här fenomenet som kallas real life om vi oftast undviker det.

Jag tror helt enkelt att vi förlorar. Och jag vill så länge som möjligt skona mina barn från den förlusten.

  

En reaktion på ”Gammaldags, bakåtsträvande och konservativ

  1. Håller med.
    De allestädes närvarande skärmarna orsakar troligtvis en långsam mental miljöförstöring för mänskor i alla åldrar om man stirrar för mycket i dem.
    Tyvärr verkar utvecklingen gå mot det att allt mera av det vardagliga livets sysslor skall/kommer att skötas via skärmar och vi har kanske bara sett början av vad komma skall?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s