Här får ni lite negativ respons

  
Jag går sönder. Hur kunde vi hamna här? Och med här menar jag att ett holländskt fotbollslag bytte ut fotbollsklädda barn mot underklädesklädda modeller i början av söndagens match. 

Egentligen borde jag inte ens ta upp det här, egentligen borde den här idiotin få dö åt sitt öde och nå så få som möjligt. Men jag kan bara inte låta bli. 

Jag förstår inte hur de tänkte. Alls. Hur kan någon tycka att det här är ett smart drag i ett samhälle som redan missuppfattat hela grejen med sex? Hur kan någon tycka att det som krävs i dagens värld är mindre kläder och mer sexualisering? Hur kan någon tycka att det här sänder positiva signaler till våra barn? Våra flickor som ska bli kvinnor och våra pojkar som ska bli män?

Man kan förstås hävda att ett fotbollslag inte bär något ansvar när vi talar om värderingar i samhället, men det fungerar ju inte så. Alla som gör något som syns bär ett ansvar. Om man gör det väl eller inte är en annan fråga, men ansvar bär man. Det kommer man inte undan. 

Man kan förstås hävda att man inte ska ta saker på så stort allvar utan ha lite roligt. Men jag tycker inte att människor i underkläder är det minsta roligt. Och jag tror faktiskt inte att det var syftet heller. Modellkroppar har sällan ett underhållande syfte på det sättet utan på ett helt annat sätt. Och jag ser ingen som skrattar.

Man kan försåts hävda att det här är ett bra sätt att få synlighet och att all synlighet ju är bra synlighet. Men faktum är att jag tror och hoppas att den tiden är förbi. Att vi i dag kan reagera och ta avstånd och protestera på några sekunder gör att all synlighet inte alls är bra längre, för ingen destruktiv synlighet får så oemotsagd. 

Man kan alltså hävda och hävda och hävda. Men man kan också bara kallt konstatera att det här är ett sorgligt fenomen i en sorglig värld och alla försök att förklara och försvara är otillräckliga helt enkelt eftersom det var ett idiotiskt initiativ som någon borde ha förstått att stoppa innan det såg dagsljus. 

Unken kvinnosyn. Unken manssyn. Unken människosyn.

14 reaktioner på ”Här får ni lite negativ respons

 1. Nu tycker jag du är onödigt negativ.
  Vet inte vad du har emot kvinnor i underkläder, men jag själv tycker det är helt normalt med underkläder. Modellerna för den delen är även de människor som arbetat hårt för att komma dit de är, att det sedan inte passar dig är väl inte deras fel.
  Försök vara lite tolerant.

  Troligtvis handlar det väl om att ett underklädesmärke har köpt in sig för att få visa upp sina produkter, det är bara business. Dedär barnen är ju inte där för den fina sakens skull heller, oftast rör det sig om barn som får delta genom någon förening som t.ex. BRIS. Inmarschen är en reklamplats och det räknas som ett bidrag till välgörenhet att låta barnen vandra in, ett bidrag som man sedan kan göra avdrag för i beskattningen.

  • Jag vet inte riktigt hur jag ska svara på din kommentar. Men jag ska försöka.

   För det första: jag tycker också det är normalt med underkläder. Väldigt normalt. Så långt är vi helt överens. Sedan tycker jag ju inte att jag vill se främlingar i underkläder på offentliga platser, och där får både du och jag leva med att vi tycker olika.

   Och jo, modellerna har säkert arbetat hårt och jag kritiserar ju på inget sätt dem utan det lag som tyckte det här var en bra idé. För jag tycker faktiskt inte det. Men modellerna har jag inget emot. Däremot kan jag tycka att de just för att de jobbat hårt skulle kunna förtjäna andra uppdrag än att spatsera runt på en fotbollsmatch i underkläder. Det var knappast det de drömde om.

   Sedan hänger jag inte riktigt med på det där med BRIS och sådant, men alla gånger föredrar jag att en förening i stil med BRIS får synlighet än att ett vanligt företag får det. Och alla gånger föredrar jag barn i fotbollsdräkter än kvinnor i underkläder i det här sammanhanget.

   Att det sedan inte passar dig är väl inte mitt fel. 😉

  • Får jag fråga dig, skulle du tycka att det vore lika normalt om de hade haft med sig manliga och inte kvinnliga modeller med sig? Hade du varit lika okej med att se spelarna komma in med män i stringtrosor och eventullt en tshirt på sig? Om inte bör du kanske fundera över din kvinnosyn..

   • Är hela spektaklet är tacky? – Ja.
    Men fotboll som sådan tilltalar ju överlag bara en lägre medelklass och tiltaget är just så ”trailer” att det tilltalar en majoritet av de som ser på fotboll.

    Tycker jag det är kvinnoförnedrande – Nej.
    Det är reklam för underkläder och de marknadsförs bäst på kvinnor. Deltagarna är alla myndiga och gör detta av fri vilja. Kvinnor exponeras långt mer i t.ex. VS fashion show som av någon orsak sänds varje jäkla jul, och då jag själv tycker det är lite opassande i julfirandet så har jag valt att helt sonika byta kanal.

    Om vi sen ska bryta ned det på micronivå så kan vi ju analysera kvinnors syn på män. Här har vi söndertränade och utmärglade män som jagar en läderboll för andras underhållning. Man kunde argumentera att det är sjukligt att ha så låg fettprocent som de här männen samt att de flesta slits ut på några år. Knä och ledband som 80-åringar innan de ens fyllt 30. Trots detta så upplever många kvinnor att fotbollsspelare har ”idealkroppen”.

    Jag tycker bara det är lite löjligt att ropa varg så fort man ser något som inte faller i smaken. Byt kanal istället.

 2. Håller fullständigt med dig Amanda. Det sorgliga är att så länge männen kommer med kommentarer som Janne här, kommer vi inte uppnå den jämnställda värld som vore önskedrömmen. Att kalla dig för ”negativ” visar bara att han inte har förstått ett jota. Du är fantastisk, sluta aldrig att tycka till och därmed kämpa.

 3. Så osmakligt, att världen inte har kommit längre än så här år 2016! Hatar att allt går att sälja med kvinnokroppar, bilar, verktyg, osv. Allt med halvnakna kvinnor i reklamerna, äckligt är ordet..

 4. Dels tycker jag det är lite olämpligt att underklädsmodeller leder in fotbollshjältarna (jag förstår inte riktigt kopplingen där)
  och dels har jag alltid tänkt mig att de barn som får detta hedersuppdrag är barn som också spelar fotboll i någon klubb, och de får följa in sina hjältar på planen. Jag har alltid tänkt det mest som något som ger barnen inspiration och glädje i sporten. Att barnen får träffa sina hjältar och drömma om att en dag själv vara den som kommer in på planen som en hjälte.

  Och jag tycker att alla idrottsklubbar som också har juniorverksamhet skall bära sitt ansvar för att ge sina unga medlemmar sunda värderingar. (eller precis alla idrottsklubbar, för någonstans finns det barn som sysslar med just den sporten som ser upp till äldre och mer framgångsrika idrottare)

 5. Tack för att du skriver om det här och visar på det problematiska – medan du försöker vara nyanserad. Jag orkade själv inte ens läsa artikeln, för min hjärna bara sade stopp när jag såg den första bilden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s