Dagen för läsro

I dag, denna andra söndag i februari, firar vi dagen för läsro. Ja ja, vi firar vändag också men just nu vill jag tala om läsron. 

Vi behöver ju den här dagen. Tyvärr. Tyvärr läser vi alldeles för lite (åtminstone långa, sammanhängande texter – och ja, just de texterna är ett självändamål) och tyvärr läser vi bara mindre hela tiden. Tyvärr finns det fler och fler tonåringar som aldrig riktigt fattat grejen. Tyvärr blir unga människor vuxna och får rösträtt utan förmågan att läsa och förstå tidningstexter och samhällsdebatter. Och tyvärr ibland utan att ens se det som ett problem.

Jag brukar be mina elever skriva om sin relation till läsning i början av deras gymnasietid. Under min ganska korta tid som lärare har jag redan sett en del förändringar. En sak är att allt färre elever skriver passionerat om den högläsning som deras föräldrar bjöd dem på när de var små och en annan är att allt fler upplever att det alltid alltid alltid finns något roligare att göra än att läsa böcker. Oftast är det telefonen. Den vinner alla tävlingar mot boken, åtminstone alla de tävlingar som en sextonåring kan komma på.

Läsning av böcker 2016 är egentligen ett hopplöst projekt och en omöjlig utmaning men jag bara totalvägrar ge upp. Alternativet – en generation som nog kan tyda bokstäver men inte förstå texter – är alldeles för skrämmande och dåligt. 

För mina egna barn tänker jag läsa så länge de bara vill, och än så länge vill de väldigt gärna. För mina elever kommer jag att fortsätta predika läsningens betydelse, också när jag måste predika i motvind och snöstorm. För egen del är läsningen inte längre ett alternativ, den är en livsstil. Jag läste jag fler böcker 2015 än året innan och 2014 läste jag fler böcker än något annat år sedan jag blev vuxen. Och så hoppaa jag få fortsätta. Varje år bli lite bättre på att välja det goda som jag vill, med Paulus ord.

Jag är på många sätt glad att jag fick växa upp under en tid då läsningen kändes som avkoppling och underhållning och inte som hårt arbete i jämförelse med de spel och sociala medier som ingenting tar och som så mycket ger. Det är svårt att välja böcker i dag. Men det är precis lika viktigt som förr. Kanske ännu viktigare. När samhället och världen förändras snabbare än någonsin behöver vi kunna ta till oss berättelserna om det.

Nu ska jag leva som jag lär och ägna min eftermiddag åt läsro. Klädskåpet blir uppenbarligen inte städat i dag heller. Men världen blir bättre varje gång jag och vi alla dyker in i ett liv som inte är vårt eget och det är faktiskt mycket viktigare. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s