Mammalistan

När blev du mamma?

Min förstfödda föddes 9 juni 2008. Och så där till vardags är det väl så man brukar räkna. 

Hur många barn har du? 

Två. Två bra. 

img_2632
Var graviditeterna planerade? 

Ja. 

När berättade du om graviditeterna? 

Minns inte riktigt hur det var med Ingrid. Rätt tidigt eftersom jag mådde så vansinnigt dålgt. Men inte direkt, ville inte stjäla thunder när jag träffade min systerdotter E för första gången. 

Med min andra graviditet, som tyvärr inte slutade med en bebis utan med ett tidigt missfall hade vi inte hunnit berätta för någon alls. Vilket vi ångrade efteråt när vi ändå ville berätta för de närmaste om missfallet.

Med Arvid berättade vi så där typ i vecka 8 för familjen och de bästa vännerna. Och kring vecka 16 publicerade vi en ultraljudsbild på facebook. 

  
Hur många barn vill du ha? 

Ingen aning. Ibland tänker jag högst två. Ibland tänker jag minst fem. Jag är inte riktigt stabil här. Min ursprungsplan var fyra. Min ursprungsplan sket sig när Ingrid var ett och ett halvt och absolut ingenting i mig kunde tänka sig ett barn till.

  
Tätt ihop eller långt isär?

Vi har uppebarligen valt det senare. Och är nöjda med det. Det var vårt enda sätt. Det finns förstås för- och nackdelar med allt men jag har lätt att välja att se fördelarna med sådant som inte går att ändra på. 

Har du oroat dig mycket under graviditeterna? 

Inte alls under de två första. Väldigt mycket under den tredje. Om han kommer, tänkte jag hela vägen. 

Hur var graviditeterna? 

Den första var helt galen under första halvan och helt galet bra under andra halvan. 

Den andra var tyvärr alldeles för kort. Och gick så många förbi trots att den ärrade mig. 

Den tredje var bra hela vägen. Eller så minns jag förenklat och fel. Minns åtminstone att jag motionscyklade femton kilometer en halvtimme innan vattnet gick.

  
Gillade du att vara gravid?

Tja. Både ock. 

Visste du vilket kön det skulle bli?

När vi väntade Arvid visste vi. Och lät några få andra veta.

   
 Hur har förlossningarna varit? 

Båda har börjat med att vattnet gått och sedan har stiltje rådat. Med Ingrid tog det lääääänge och med Arvid gick det snabbt. Min första förlossning får vitsordet 6. Min andra 9. 

Hur var första bebistiden? 

Med första barnet? Tuff. Tråkig. Tung. Men jag älskade den lilla arga till döds från första början och hoppades att det skulle vara värt det. Vilket det var. Förstås. Men det tog länge för mig att komma dit. 

  
Hade ni bestämt namnen innan?

Faktiskt, jo. Eller. Åtminstone nästan. Typ.

Ett råd till blivande mödrar?

Nu? Vila. Så mycket du bara kan. Och njut så mycket som möjligt av lugnet nu när det finns, fast jag vet att du längtar efter det som för alltid kommer att bryta lugnet. Du kommer antagligen aldrig att ha mer tid än du har nu.

Och sedan, när bebisen kommer? Lita på dig själv. Våga be om hjälp. Bli inte rädd om det känns fruktansvärt ibland i början. Var snäll mot dig själv. Var så snäll du bara orkar mot den som lever närmast dig. Gråt när du måste, ingen tackar dig för tårar som aldrig kommer ut. Det finns inga duktighetsdiplom att vinna. Men en liten människa som både älskar och behöver dig. 

  

One thought on “Mammalistan

  1. Varför inte göra om den till en pappalista också? Ända en pappa inte kan svara på är väl hur dom gillade att vara gravida, och så kunde sista punkten handla om råd till nya pappor istället! Kunde ju vara helt intressant att läsa och se skillnaden mellan hur två personer ser på samma tid i livet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s