Han är alltid dyr

Världen håller andan. Hur går det nu då för vår nattligist förpackad i treåring?

(Och världen får faktiskt hålla andan en stund till då jag måste få beklaga mig över den goda nattsömn som bara dog framför våra ögon när Arvid närmade sig tre. Vi fick två år av perfekta nätter med honom och ingen dag glömmer jag att vara tacksam för det, men jag längtar innerligt tillbaka till det förr som var så mycket bättre.)

Vi har kämpat fyra kvällar nu med målet att han ska somna i sin egen säng ensam i rummet men med en förälder utanför. På den klassisa skolskalan 4-10 får han vitsord enligt följande för sina prestationer: 

Kväll 1: 5

Kväll 2: 8

Kväll 3: 8

Kväll 4: 6

Nätterna går sedan bra, men tyvärr har han vaknat före sex på morgnarna. Och när vi sedan stiger upp klockan sju (vi bara totalvägrar morgon före sju) så brukar de flesta i vårt hushåll vara på dåligt humör. Att kämpa i båda ändorna av natten suger.

– Han är ju inte speciellt dyr nu, viskar jag irriterat åt Fredrik en av dessa morgnar när jag bara vill ligga i fosterställning och tycka synd om mig själv.

Men så tittar jag på Arvid. Nattligisten. Den i stunden så billiga. Och absolut ingenting i hans habitus utstrålar lågpris. Tvärtom. Han är självklar, platstagande och helt övertygad om sin ljuvlighet. 

Och jag känner att vi ändå har gjort någonting rätt. Om vi gett honom en självkänsla som inte ens de sämsta och tröttaste versionerna av oss rår på. 

Han är alltid dyr. Oändligt dyr. Och han vet det ibland bättre än vi. Trots att det är vi som lärt honom det.

Kampen fortsätter i kväll. I ett hem (kanske) nära dig. I ena hörnan har vi två föräldrar som är mer slitna än de var i början av veckan och totalknockade av gårdagens dykning i resultattabellen. I andra hörnan en ung man som vet sitt orimligt höga pris och är helt du med det. 

Det är ju inte speciellt svårt att gissa vem som vinner.

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s