Nätförbud efter nio

Vår decembermånad var inte bara hånglets månad utan också en månad då vi kom överens om att ingen fick hänga på nätet efter nio på kvällarna. Denna regel införde vi inte för att vi hatar nätet utan för att vi hatar att så mycket tid bara dör på nätet. 

Jag må vara gammaldags, men jag tror faktiskt att min hjärna vilar bättre på en massa andra platser än just internet. Det finns något oroligt och rastlöst och bokstavskombinationsframkallande i att planlöst surfa runt på nätet i timmar. All information och alla intryck och alla impulser och alla tankar… Nog är det ju skönt att bara dra sig undan ibland. Vägra vara med. 

Jag vet inte hur det är med dig, men i mitt och Fredriks fall krävs det ett mer aktivt beslut för att vi ska söka oss bort från nätet än för att vi ska söka oss till det. Vår default är nätet och det måste vi medvetet välja bort för att kunna välja annat.

Så efter nio valde vi bort nätet i december. Med den briljanta tilläggsregeln att man frimodigt får pika den andra om hen fuskar och att den pikade inte får agera som ett surt och anklagat offer om det händer. 

Vi fick plötsligt så mycket tid. Kvällarna blev längre. Nattsömnen bättre. Andningen djupare. Våra möten intensivare. Stressnivån lägre. Rastlösheten mindre. Hånglet lättare att hitta.

Och jag kände: har det varit så lätt hela tiden? Att nå så stora resultat med så liten insats? 

I dagens värld tvingas vi aldrig till tystnad. Det är hela tiden någon som vill oss något och som vill erbjuda oss underhållning och stimulans och sysselsättning. Jag tror inte att människan är gjord för att bo på nöjesfält och jag tror att vi förlorar något av vår mänsklighet när vi försöker göra det. Det finns tankar som aldrig blir tänkta i den stökiga miljön. Det finns röster som inte blir hörda där ljudnivån är bedövande. Så någon gång måste vi faktiskt gå hem från karusellerna och möta oss själva och varandra bortom sockervadd och piratskepp. 

Jag går hem efter nio.

  

2 reaktioner på ”Nätförbud efter nio

  1. En lysande regel för att hitta annat mer givande. Tankarna som aldrig blir tänkta i den stökiga miljön tenderar dessutom att ösa över en som ett gigantisk trassligt nystan av grubbel som stör den vitala sömnen och nattlugnet. Och fast jag vet allt detta är det ändå så lätt och frestande att fly undan verkligheten genom ett tv-program eller liknande som visserligen ger något men hur mycket tar det egentligen?

  2. Fint! Vi i vår familj brukar ha nät- och TV-spelförbud på söndagar ända tills kl 18 (den senaste tiden har vi dock slarvat lite). Otroligt vad mycket tid det känns som man har då!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s