Jag var för snäll mot porren

Och bara några dagar efter att jag klankar ner på porren så läser jag det här och min klankvilja blir allt annat än mindre. 

Om inspirationskällan till våldsamma, sadistiska och förnedrande sexualbrott är det som i dag är “normal” porr så är ju den “normala” porren helt åt skogen. Och då var jag ju alldeles för snäll och hänsynsfull när jag skrev om saken tidigare i veckan. 

Tanken på att elvaåringar ser porr som får vuxna män att begå våldsamma sexualbrott gör mig mörkrädd. Jag vill liksom bara låsa in mig och alla mina älskade i ett tryggt hus där vi kan sitta i ring och sjunga Kumbaya my lord tills den här ruttna världen ger upp.

Men det fungerar ju inte så. 

Så i stället ska jag fortsätta kritisera och ifrågasätta men i hårdare ordalag än förr. Jag tänker inte bara acceptera att nya generationer sexualundervisas av brutal porr. 

Och nej. Det är förstås inte så att alla som ser porr gör sig skyldiga till sexualbrott. Men om alla som gör sig skyldiga till sexualbrott ser porr och dessutom säger sig inspireras av just den så finns det ändå en koppling som vi inte kan blunda för. 

Och nej. Inte all porr. Men den där rättvisemärkta porren som inte är förminskande, förenklande och/eller kränkande är en så marginell bit att den knappas skulle beaktas i en vetenskaplig undersökning. Och den här texten är inte ens en sådan.

Det är ju tyvärr inte så att det här med en sund kvinnosyn kommer gratis annars heller så vi kan ju åtminstone försöka undvika bilder och berättelser som så uppenbart bara river ner och förstör.

Advertisements

7 thoughts on “Jag var för snäll mot porren

 1. Det är klurigt.
  För som med mycket annat så går det ju inte att förbjuda porr. Och pekpinnar utan alternativ är ju inte heller särskilt fruktbart.
  Ibland tänker jag att istället för hårdare ord så borde vi avdramatisera porr – prata om det med ungdomarna – prata om vad som är bra och vad som är dåligt, vad som är äkta och vad som är fejk. Och det behövs bra, “rumsren” porr tror jag. För om det enda alternativet är den snedvridna porren så är det det som ungdomar (och andra) ser. Både tjejer och killar.

  • Absolut klurigt. Jätteklurigt. Och jag håller med dig, förutom i det att jag nog inte vill avdramatisera något som ju uppenbarligen inte är speciellt odramatiskt.

   Det viktigaste är att vi vågar och orkar prata om det så att porren inte får stå helt oemotsagd.

 2. Det är viktigt att prata om barnen med porr och vara väldigt vaksam på när de kan ha sett på porr för första gången, då behövs samtalet. Inte fem år för sent. För oss började det redan i förskolan när vårt minsta barn var med sin storebror hemma hos en kompis där de tittade på porr och så har det fortsatt flera gånger om för alla syskon och ämnet har varit upp till samtal i flera omgångar.

  Jag är väldigt tacksam över att våra barn har vågat berätta om saken. Men det är inte ett roligt samtal när ens lilla lågstadiebarn frågar om flickor skall suga på pojkars snoppar och undrar om det gör ont att knulla. Att inte få ventilera frågor som uppstår när man kanske mot sin vilja tittar på porr hos kompisar eller av nyfikenhet kommer in på sidor i sin mobil som man inte alls är redo för tror jag sakta kan strypa en liten människa inifrån för att kanske senare i livet ta sig uttryck på ett sorgligt eller destruktivt sätt. Och det behövs en trygg vuxen till det samtalet, jag tror inte det räcker med bara kompisar.

  Överlag tycker jag att föräldrar skaffar internet till sina barns telefoner för tidigt. Vår äldsta son fick internet först på nian, kanske han var den sista men nog hinner han surfa tillräckligt ändå och datorn hemma har ändå varit i tillräcklig användning. Porren kan man inte förbjuda men som förälder i dag är det väldigt viktigt att komma ihåg att med jämna mellanrum prata med barnen om vad de gör på nätet för att ge dem redskap att hantera porr och liknande, för undan lär ingen slippa.

 3. “alla som gör sig skyldiga till sexualbrott ser porr”

  Alla som utför skolskjutningar spelar videospel, alla korrupta politiker hör till registrerade partier, alla mördare andas syre. Vad bevisar det? Expressen vill skrämma folk, för det ger mera klicks och reklamintäkter.

  • “Alla mördare andas syre.” Verkligen? Kom vi dit?

   Om du inte kan se ett samband alls så får det stå för dig. Jag står gör det samband jag ser. Och jag tror inte det är möjligt att förbjuda porr, men jag tror det är viktigt att inte bara köpa berättelsen om den harmlösa porren.

 4. Framför allt tror jag att de som ser porr redan första gången måste inse att det är väldigt långt ifrån sanningen hur ett “normalt” samlag/sexuella aktiviteter ser ut. Vi diskuterade faktiskt lite porr på en tjejkväll nyligen, och där poängterade någon att det är ganska illa att unga killar tittar på porr redan innan de har verkliga sexuella erfarenheter själva. Alltså att de knappt vet något alls om kvinnor, sex och njutning och så “lär” de sig sådana saker via verklighetsfrånvänd porr istället. Tror det är där det går så jäkla fel från början..?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s