Porrens rätt i samhället

I mitt lågstadiebibliotek fanns en bok som var bibliotekets mest förbjudna, mest intressanta, mest tummade och minst lånade. Den handlade om människokroppen och bestod mest av en massa torra bilder av inre organ och skelett men så fanns där ett par svartvita fotografier av nakna människokroppar. Och det var just de bilderna som små gäng av lågstdiebarn bläddrade sig fram till och förtjust fnissande tog del av.

Det var sakligt, informativt och oladdat. Och ändå rafflande. Spännande. Kittlande. 

I dag tänker jag att en bok med svartvita bilder av människokroppar inte skulle ha en chans. Utvecklingen har gått framåt. Och jag tror att det är ett bakslag.

Svenska yle berättar i en artikel att allt fler pojkar påverkas negativt av porr. Att de får märkliga modeller och handlingsmönster som de sedan tror att ska fungera i verkligheten. Och det i sig är ju ingen nyhet. Alls. Och inte förvånande heller. Alls. Det blir ju konstigt när barnhjärnor som borde smygbläddra i svartvita böcker på skolbibliotek plötsligt kommer åt avancerade porrhistorier i 3D i den egna telefonen i mörka rum.

Inte heller är det någon nyhet att någon i kommentarsfältet försvarar porrens rätt i samhället. En röst menar till exempel att vi har de verkligt stora problemen med de pojkar som inte får titta på porr under puberteten och att det nog är fru blomsterhatt som är i farten igen. 

Jag undrar lite försiktigt hur personen bakom kommentaren kan vara så tvärsäker och konstaterar att jag inte har något emot att bära blomsterhatt om det handlar om att ta ställning mot en usel kvinnosyn och en usel manssyn. Och nej. Jag vill inte och kan inte förbjuda porren men jag vill och kan och ämnar ifrågasätta många av de bilder som den förmedlar. Och det är tråkigt att porren fortsättningsvis är en av få aktörer som förmedlar alls. 

Det mesta var inte bättre förr. Men några saker var. 

Advertisements

8 thoughts on “Porrens rätt i samhället

  1. Exakt detta pratade jag och min man om i bilen på väg till julfirandet. Hur ska vi prata med våra killar om detta?! För förbjuda och backa bandet, det går nog inte. Men just detta kvinnoförnedrande i porren, och avsaknaden av kärlek. Nu är våra söner bara 7 och 5, men hur pratar man med en 12-13-åring om detta utan att vara pinsam? Hur uppfostrar man dem till att stiga fram och vägra, och protestera, när (helst bara OM) kamrater eller bekanta ropar hora, vill tafsa eller kanske värre?! Jag blir så gråtfärdig, och rädd, när jag tänker på det!!

    • Så är det förstås. Samtidigt är den absolut största delen av porren problematisk, speciellt i händerna på barn, så i just det här sammanhanget tillåter jag mig en lite fräck generalisering.

  2. Nog fick lågstadiepojkar tag på porr förr också, men då var det frågan om tidningar som någon på klassen snott från någon äldre släkting eller porrgömmor i skogen (men sådana kanske ni inte hade i Österbotten?). Du har ändå antagligen rätt i att sjuåringar inte borde se på japansk tentakelporr eller hardcore BDSM utan möjlighet till dialog med vuxna.

    Men är inte översexualiseringen av vårt samhälle, med stora reklamer på halvnakna trådsmala kvinnor och supermuskulösa män i kalsonger på centrala platser samt konstanta sexscener i varje film och tv-serie, den större boven?

    • Bra kommentar. Jag tror att både porren och översexualiseringen bär skulden och att det inte är så viktigt att fundera på vem som bär en större skuld. Vi är säkert också olika lättpåverkade av olika slags bilder och berättelser. Men absolut är översexualiseringen en stor bov. Hur kommer man åt den?

  3. Tack för det inlägget! För 20 år sedan då man hade sexualkunskap i skolan fylldes frågelådan med helt andra frågor än idag,nu blir man mest ledsen över att man märker att de sett så mycket de inte är färdiga att ta emot och bearbeta. Tacksam dock över att de vågar fråga! ( Jari Sinkkonen har haft en jättebra föreläsning i ämnet)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s