Det andra brevet

I går fick jag två brev. Två handskrivna. Jag vill berätta om det andra brevet. 

I det andra brevet stod det bland annat så här: “Thank you for things you gave me. Things like 2 Blanket, lamp, Goat and others.”

Sedan 2006 har jag och Fredrik haft ett fadderbarn i Kenya, och brevet är hans, Emmanuels, julhälsning till oss. 

Tänk att det finns sextonåriga pojkar som tackar för filtar, getter och lampor. När sextonåriga pojkar i min värld önskar sig mopeder, telefoner, datorer och märkeskläder. 

Jag blev än en gång påmind om pengar och mitt sätt att använda dem. Och även om de påminnelserna är obekväma och jobbiga så är jag glad att de kommer. Jag behöver bevisligen ständigt nya påminnelser då jag lever en ganska kort period på dem jag får. Jag glömmer så lätt bort hur jag egentligen vill leva bland alla saker jag vill och kan köpa. 

I juletid är den här påminnelsen av speciellt stor betydelse för mig. Och av speciellt stor obekvämlighet. Jag skulle ju vilja ge halva världen till dem jag älskar. Och en av dem jag älskar mest, min dotter, vill nog helst ha halva världen. Minst. Ingen älskar saker som hon. Jag får faktiskt anstränga mig för att inte köpa alldeles för mycket. Det är sällan ekonomin som kommer emot först, det är snarare en luthersk och/eller österbottnisk känsla av att man ju faktiskt inte kan köpa julklappar för hur mycket som helst. Att det får och ska finnas gränser för hur mycket pengar som får gå till sådant som ingen egentligen behöver.

För faktum är att jag inte har köpt en enda förnödenhet i julklapp i år. De julklappar jag har köpt är utan undantag kulklappar. Och jag är absolut för dem! Jag tycker om att köpa presenter till dem jag tycker om som de tycker om och jag tänker fortsätta göra det med glädje och gott samvete. Men jag är också för att ge en del av julklappskassan till dem som faktiskt behöver den där delen ännu mer. Till exempel till dem som använder pengarna till filtar, getter och lampor. 

För det får och ska finnas gränser för hur mycket pengar som får gå till sådant som ingen egentligen behöver. 

  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s