40 procent

Det sägs ibland, till exempel här, att man delat jämt om båda upplever sig göra 60 procent av hushållsarbetet. Jag förstår tanken men jag godtar den inte riktigt. Jag har alltid siktat på 50 procent. Och egentligen helst 40.

(Och nej. Du som provoceras av jämställdhetssträvan och feminism och redan kände hur pulsen ökade kan andas ut, tagga ner och lugna dig. Det handlar inte alls om att jag tycker att kvinnor ska göra bara 40 procent eftersom de redan så länge har gjort hela sin del och mycket, mycket mer (även om det faktiskt kan anses vara en högst rimlig synpunkt i sammanhanget). Jag tycker att män också kan sikta på 40 procent. Så det handlar om något helt annat.)

Om jag skulle uppleva att jag gör 60 procent skulle jag lätt kunna bli lite bitter. Jag är i grunden en rättvisekämpe utan dess like och har ett förflutet som den som delade glassbitar med linjal och ett nuvarande som den som helst inte delar med sig av sin glass alls. I min värld är det inte alls otänkbart att byta varannan bajsblöja. Det är tvärtom ganska rimligt. Så om jag skulle gå omkring och anse mig dra 60 procent av lasset skulle jag lätt bli missnöjd. Tycka att jag är ganska bra och att Fredrik inte riktigt levererar.

Om jag däremot upplever att jag gör 40 procent så tycker jag fortfarande att jag är ganska bra (jag är ju ingen sliskig parasit som fixar bara en femtedel) men jag tycker dessutom att Fredrik gör allt jag önskar och ännu mer. Och alla gånger ser jag hellre honom som en över- än en underpresterare. Hellre lever jag i tacksamhet över en man som gör mer än han måste än i missnöje över en som inte når upp till mina förväntningar. Hellre så, om jag får välja. Och i just det här fallet tycker jag faktiskt att jag får göra det. Välja, alltså.

Om båda går omkring och upplever att de gör bara 40 procent av allt hushållsarbete så finns kanske en risk; tänk om bara 80 procent av jobbet blir gjort! Ja, tänk det. Tänker jag då. Och bryr mig inte nämnvärt. Så länge alla är mätta och glada och vi anar golvyta och hemmet inte luktar konstigt eller tar skada så räcker 80 procent gott och väl.

Jag tror att slutresultatet är ungefär detsamma vare sig man strävar efter 60 eller 40. Men jag tror att vägen dit är mycket roligare om man väjer det senare.

Och jag är i sanning en sucker för roliga vägar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s