En människa är aldrig bättre

Min lördagsmelankoli mötte sin överman i min äktaman. Sent på kvällen pratade vi och la ord på och redde ut mina tankar. Och sedan var det söndag. Och jag hade bättre feelis.

Men jag var också galet trött efter djupa, nattliga samtal med min bästa vän. Så galet trött att jag blev lite irriterad varje gång barnen ville mig något. Och när det händer blir jag arg på mig själv. Det var mitt val att prata mitt i natten, inte barnens. Och de ska inte heller betala priset för att jag inte somnade i tid. 

Jag kräver mer av mig själv än att jag suckar och fräser för att jag vakat frivilligt. 

Jag tänker lite såhär: en människa är aldrig bättre eller godare eller mer generös än hon är mot sin partner och sina barn. Hur en människa bemöter dem som står henne allra närmast är det närmaste en måttstock på mänsklighet vi kan komma. 

Jag vet att det låter hårt. Men det är ju hårt och svårt att leva riktigt nära andra människor. Nästan alla kan vara glada och roliga och trevliga och vänliga på jobbet. Det kostar inte mycket. Att ge sitt allra bästa där och sedan strö ut resterna hemma känns som en enkel och billig men farlig väg. 

Jag kräver mer av mig själv. Och jag försöker leva upp till mina krav. Misslyckas ofta. Gör om och försöker göra rätt. Lär mig av den bästa. Lär mig hela tiden.

 
Kavilo photography. 

Advertisements

2 thoughts on “En människa är aldrig bättre

  1. Jag vet. Därför behöver jag Jesus. Utan min familj skulle jag klara mig ganska bra utan daglig förlåtelse.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s