Men jag då?

Barn har rätt till en mamma och en pappa, säger många av de röster som tycker att äktenskap ska vara till för heterosexuella par. 

Barn mår bäst i kärnfamilj, säger många av just de rösterna och också många experter.  

Skilsmässobarn har mer psykiska problem och presterar sämre i skolan, säger undersökningarna. 

Och jag lyssnar och jag läser och jag tar in. Och jag tänker oftast sårat och ibland provocerat Men jag då

Jag som var utan pappa i tio år. Efter min biologiska och i väntan på min nya. Jag som alltså inte hade en mamma och en pappa. Jag som alltså inte hade en kärnfamilj. Jag som alltså är ett skilsmässobarn. 

Och jag som tycker att jag mår lika bra som alla andra. Kanske rentav bättre än många. 

Och jag som vet att man egentligen aldrig får ifrågasätta forskning och undersökningar bara för att man har eller är ett exempel som inte överensstämmer. 

Men jag som ändå vill om inte ifrågasätta så åtminstone lyfta fram också oss som saknat det där viktiga men som faktiskt mår ganska bra i alla fall. Som inte är vrak och blödande sår trots att vi lärde oss vad ordet skilsmässa betyder tidigare än många andra. Som har några skrubbsår, ja. Men precis alla som lever har skrubbat knäna. 

Jag vet att ingen vill såra men ibland sårar vi utan att veta. Och varje gång någon säger att min start varit sämre så blir jag lite sårad. Varje gång någon antyder att jag har sämre förutsättingar för välmående blir jag lite provocerad eftersom jag anser mig må rätt bra. Mycket bra. Dessutom tycker jag mig ha fått en rätt bra start trots brist på biologisk kärnfamilj. Mycket bra till och med. Så jag är sårad, provocerad och oförstående. Bra blabdning.

Liv är komplicerade saker. Aldrig blir de som de var tänkta och ofta kan de bli riktigt bra ändå. 

 

Liten jag.  

Advertisements

3 thoughts on “Men jag då?

  1. Så fint skrivet! Jag hoppas att mina barn kommer att tycka som du när dom är vuxna! Jag vet ju att dom har en mycket bättre uppväxt med bara mig än vad de skulle ha haft i den kärnfamilj som var vår (med våld, alkohol osv), och jag tror att det är så dom uppfattar det också! Vi må sakna ekonomiska förutsättningar för att göra sånt som “alla andra” gör, men istället finns det tid, kärlek, närvaro och påhittighet! Och jag tror på riktigt att mina barn mår bättre än många andra barn som växer upp i en “dålig” kärnfamilj!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s