Vår egen syrgasmask

Det är både mycket sorgligt och väldigt förståeligt att vi blir hårdare när tiderna blir sämre. Det faktum att vårt land står inför enorma sparkrav ökar inte viljan att hjälpa någon annan. Och som jag sa; jag anser det vara både sorgligt och förståeligt.

Hur ska vi kunna hjälpa människor i andra länder och människor på flykt när vi själva som land står inför större dagisgrupper och sämre universitet? Sämre villkor för arbetslösa och båtskatt? Måste vi inte ha på oss vår egen syrgasmask först innan vi kan börja hjälpa andra?

Och jo. Visst. Men samtidigt måste vi inse att det vi kallar dåliga tider här är rena rama drömtider på de flesta andra ställen i vår värld. Det är ju inte precis så att vi själva knappt överlever och därför inte kan ge vidare. Det är inte så att vi måste nagga våra grundbehov ens i kanterna för att kunna göra något för andra. (Nu talar jag om oss som Finland som land, det finns förstås människor i vårt land liksom i alla andra länder som lever på absoluta gränser och inte kan göra speciellt mycket för andra för egen maskin. Men vi som land kan. Och bör och ska.)

Att ha sin egen syrgasmask i skick före man kan hjälpa någon annan är ju inte riktigt samma sak som att hinna packa ihop alla sina saker, dricka kaffet klart, gå via flygtoaletten och kanske ta en smörgås innan man kollar hur grannen har det. Att ha sin egen syrgasmask är att se till att man själv överlever. Och de gör vi. Vi som i Finland. Därför borde vi vara redo att hjälpa. Vi som i Finland.

2 reaktioner på ”Vår egen syrgasmask

  1. Underbart inlägg, så enkel och samtidigt genialisk jämförelse med syrgasmasken, precis så är det ju! Får låna denna någon gång när mina egna ord tryter…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s