Jag som lärare

Mia, som liksom jag tycker om att vara lärare, ville veta hur jag är som lärare. Vad är viktigt för mig? Vilka områden dröjer jag kvar vid och vilka skyndar jag förbi?

Jag ser mig i första hand som lärare och i andra hand som modersmålslärare. Ja, jag älskar litteraturen och ja, jag älskar språket men jag älskar att vara lärare ännu mer och huvudorsaken till att jag älskar det är uppenbar: eleverna.

Jag hoppas att jag är glad och snäll och att mina elever känner av att jag verkligen trivs med dem. Att jag ser det som en glädje och en gåva att få jobba tillsammans med dem. Jag hoppas att de vet att jag bryr mig om dem, att jag lyckas förmedla det.

Jag är en lärare som prioriterar att läsa elevernas texter med omsorg. När jag auskulterade sa en av mina handledare att elever alltid vill ha feedback på sina texter. Massor med feedback. ”Helst vill de att man skriver brev åt dem”, sa hon. Och jag skriver inte brev, men jag skriver mer än jag egentligen måste. Mer än jag egentligen hinner. Ibland mer än jag egentligen orkar. Men om eleverna har tagit sig tid att skriva en text känns det som det minsta jag kan göra; att ta mig tid att kommentera den texten. Det blir säkert aldrig någonsin tillräckligt men jag försöker och vill bli bättre och mer.

När det gäller mina personliga favoriter har jag tur. För jag har många. Jag tycker otroligt mycket om retorik och allt muntligt, kanske just det allra mest. Samtalen och diskussionerna. Mötena mellan elev och elev och mellan mig och dem. Lyriklek. Språksociologi! Reklamanalys. Journalistik. Drama. Jag älskar litteraturen och de rika formuleringarna men tycker mig fortfarande bara vara på jakt efter de verkligt lyckade sätten att jobba med de bitarna. Jag försöker hela tiden hitta nya uppgifter och nya sätt. Byter ut sådant som fungerade bara halvbra. Byter ut sådant som fungerade bra om jag tror mig hittat något som kan fungera bättre.

Egentligen borde ingenting behandlas styvmoderligt eftersom allt är viktigt, men som alla lärare vet är det omöjligt att hinna göra allt med samma omsorg. I så fall skulle man aldrig någonsin komma in på något djup någonstans. Det jag gör snabbt är nordiska språk och språkvård. Ismer. Litteraturhistoria.

Men om jag ska vara ärlig: hur är jag som lärare? Jag vet ju inte. Egentligen inte alls. Fråga eleverna. Jag har ju aldrig haft mig själv som lärare. Har ibland (och ibland ofta) en känsla av att jag inte riktigt vet vad jag håller på med. Och har ofta en känsla av att jag och mina elever upplever det som händer i mötet mellan oss på helt olika sätt. Men ibland tror jag att det ändå är rätt okej. När jag blir inbjuden på ett studentkalas. När någon tackar för kommentarer, för kurs, för ett samtal. Och egentligen varje gång vi skrattar tillsammans, vilket ändå är rätt ofta.

Mest är jag tacksam. Som lärare. Tänk att det blev så här! Jag skulle ju så mycket annat och så blev det så här. Bättre än jag trodde. Mer givande. Mindre fokuserat på mig själv och mer på dem. Precis som det ska vara.

3 reaktioner på ”Jag som lärare

  1. Eftersom du skrev att du inte vet hurdan lärare du är, kan jag som din föredetta elev säga att du uppnår dina mål med eleverna superbra! Jag själv har aldrig varit speciellt intresserad av skolämnet modersmål men du lyckas få lektionerna roliga och lärorika. Förtsätt så 🙂

  2. ABI’13 och glad över att jag haft dig som lärare. Allt det där du skrev om hur du tror du är som lärare stämmer och mer där till! Du inspirerar och får dina elever att vänta till följande lektion. Jag har haft flera inspirerande lärare under mina skolår och det hjälper mig nu i mina studier till klasslärare: jag har en uppfattning om en hurdan lärare jag själv vill bli. Som sagt så är du en av dem som inspirerar! Vet inte om jag någonsin tackat dig, så TACK! 🙂

  3. Tack, det här var roligt att läsa! Åh, feedback är knepigt… så viktigt, och samtidigt så energikrävande. Alltid en balansgång, men värdefullt är det! Nu när du nämnde dina favoritområden och ”skynda igenom”-områden blev jag riktigt peppad och tyckte plötsligt att det är synd att jag bara kommer att ha engelska nästa år… Får spara peppen till ett annat år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s