Mellan trettio och fyrtio

– I though there was more.

Mamman som blev mamma lite för tidigt är kring fyrtio när båda barnen flyttar hemifrån och hon säger att graven är nästa nu. Allt annat stort ligger redan bakom, alla milstolpar. Gifta sig, skaffa barn, uppfostra barn, skilja sig, se barnen flytta hemifrån. Var det här faktiskt allt?

Mamman är fiktiv och finns i filmen Boyhood. Och även om hon må vara fiktiv är hennes ord väldigt verkliga. Jag minns ett av de första 40-årskalas jag själv var på då kalasbarnet i fråga gav uttryck för exakt samma sak. Nu väntar bara graven. Jag förstod inte.

Och jag förstår fortfarande inte. Väldigt mycket ska hända här mellan trettiotvå och fyrtio för att jag ska kunna tro att ett helt halvt liv bara går åt. Att allt roligt händer före fyrtio. Jag är öppen för möjligheten att just så mycket kan hända på tio år, men det är verkligen brutalt mycket som ska hända då livet hittills ter sig bara bättre för varje år som går.

I thought there was more, säger alltså mamman. Jag vill ogärna verka oförmögen men jag kan faktiskt inte förstå det heller. Hur skulle livet på något enda sätt kunna vara mer än det redan är? Och då är mitt eget ganska platt och odramatiskt i jämförelse med hennes.

Jag mäktar åtminstone inte med mer än det här, mer av det här. Livet ter sig redan nu för stort för oss människor och jag blir med tiden bara mer viss om att vi egentligen är designade för en annan tillvaro än den här. Jag blir bara mer förundrad, mer förbluffad, mer förfärad och mer förförd av liv ju mer jag ser av det. När jag var aderton trodde jag att det roligaste låg bakom mig. Ha.

Så varför ska jag börja tro det bara för att jag blir fyrtio?

Varför skulle det vara så bara för att jag blir fyrtio?

4-bildsserie 2015-05-14 kl. 18.23 #5 (kompilerad)

3 reaktioner på ”Mellan trettio och fyrtio

  1. Tack, Leena, för din kommentar! Känns betryggande när någon som passerat fyrtio bekräftar min känsla av att livet är mer än det som händer under första halvlek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s