Mellan barndom och vuxenvärld

– Hur orkar du jobba med tonåringar?

Många gånger har folk frågat. Och jag förstår egentligen inte ens frågan. Vad finns det att inte orka med, liksom? Det är ju inte trots tonåringarna som jag älskar mitt jobb – det är ju tack vare dem. Dessa människor som svävar mellan barndom och vuxenvärld är ju de mest fascinerande av människor. Stundvis så mogna och smarta att man baxnar, andra stunder så… något helt annat. Alla stunder värdefulla. Unika. Fantastiska. Värda allt jag bara förmår ge dem som en vuxen i deras värld. Och värda så mycket mer.

Det kommer ju mina egna tonåringar också att vara när den dagen kommer. Värdefulla, unika, fantastiska. Men jag kommer att se en betydligt mer ocensurerad version av arten tonåring och det blir intressant att se hur jag reagerar på den. För jag tänker ibland att min bild av tonåringar säkert är om inte snedvriden så åtminstone… (ursäkta pausen, jag fick gå och torka kiss i tamburen eftersom vi pottränar flitigt och det väldigt ofta går väldigt dåligt). Ja, min bild av tonåringar är alltså om inte snedvriden så åtminstone begränsad. Tonåringar finns nu både nära och på avstånd. Både jag och de orkar anstränga oss de där stunderna mellan åtta och fyra som vi har tillsammans.

Mina egna barns tonårstid är ännu långt borta, men redan nu suger jag åt mig som en svamp. Jag älskar berättelser om tonårsfamiljeliv och mår som en prins när Maria Sundblom-Lindberg, till exempel här, gläntar på den där dörren som jag så gärna skulle se öppen. Vidöppen. Jag vet redan nu att jag inte kommer att vara bra på det där med försvunnen läppglans. Det blir spännande att se exakt hur dålig jag blir och hur jag hanterar min dålighet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s