En medioker mamma

Fredrik är en jättebra pappa. Vi får ofta höra det. Med rätta. För han är verkligen en jättebra pappa.

Jag är en medioker mamma. Vi får sällan höra det (vem skulle säga något sådant, liksom?) men det faktum att vi så sällan får höra att jag är en bra mamma talar sitt tydliga språk.

Nittionio av hundra dagar är jag helt okej med att inte vara någon stjärnförälder, jag nöjer mig med att vara en vanlig för att jag på alla rationella plan vet att vanliga föräldrar är de enda som finns och att de allra flesta av oss haft vanliga föräldrar och ändå blivit ganska bra.

En av hundra dagar tycker jag ändå att jag borde vara mera. Idag är den där ena dagen. Jag ser på de två underbara jag blivit anförtrodd och tänker att de är alldeles för bra för en medioker mamma. De borde få ha en bättre mamma. En mamma som valt bort mer. Försakat mer. Tjänat mer. Gett mer. Orkat mer. Kunnat mer. Varit mer. Det är så mycket som är så fel med mig. Ingen av de där hundra dagarna har jag förtjänat dem.

Men hundra dagar av hundra är jag i slutändan ändå den mamma de har. Hur medioker jag än må vara är jag på något sätt ändå den bästa eftersom jag är den enda. Och när Arvid säger att han älskar mig så tror jag honom. Och när Ingrid viskar att jag är den bästa mamman i världen, så får hon mig att åtminstone vilja tro henne. De två underbara jag blivit anförtrodd… Kanske de är underbara nog för att klara av en medioker mamma?

  

Advertisements

2 thoughts on “En medioker mamma

  1. Att vara pappa är en betydligt mer tacksam uppgift än att vara mamma. En pappa som finns där för sina barn är ingen självklarhet. Därför är tröskeln att berömma en pappa mycket lägre. Jag vill inte på något sätt påstå att Fredrik inte är en jättebra pappa, det är han säkert.

    Att vara mamma är den kanske mest otacksamma uppgiften i världshistorien. Man säger liksom inte att någon är en bra mamma. Man bara gör inte det. För det bara förutsätts per automatik. Mamma ska liksom alltid finnas där, det förväntas av dem. Icke desto mindre är nog merparten mammor jättebra mammor.

    Men det handlar nog mer om hur ofta orden yttras, än om hur ofta han eller hon verkligen är en jättebra förälder.

  2. Vilken lycka att det bara är en av hundra dagar du känner att du borde vara mera! Håll hårt i det. För mig är det tvärtom, några dagar i året kan jag tänka att “den här dagen var helt okej” men nästan varje dag känner jag mig mer än misslyckad och efter några år ger man nästan upp hoppet om att det kan bli bättre…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s