Något har hänt

När jag var femton år skulle jag hellre ha kissat på mig i skolans matsal än kallat mig själv feminist. Och alla som varit femton och ängsliga och bekräftelsetörstande vet exakt hur ogärna man kissar på sig i skolans matsal. Men hellre det än feminist. Faktiskt.

När jag var tjugo grundandes Feministiskt initiativ och jag såg det som ett enda stort skämt. Några enskilda uttalanden av några enskilda personer fick mig att avfärda hela grejen, så där som jag avskyr när vi människor gör. I min värld fanns det absolut inget behov av och inget utrymme för ett politiskt parti som Fi.

Feminismen kändes extrem. För att inte använda det ord jag egentligen vill använda; extremistisk. Svår. På något skumt sätt också elitistisk. Den var absolut inte för mig. Eller för speciellt många andra i min värld just då.

Men något har hänt. Det må gå långsamt, men något händer. Många av mina elever kallar sig feminister och pratar gärna för och om jämställdhet i klassrummet. De är så annorlunda än jag var när jag var i deras ålder och faktum är att de till och med är ganska annorlunda än mina elever var när jag började jobba som lärare för sex år sedan. Så något har hänt.

Jag vet inte om det är jag eller feminismen som förändrats. Mina elever eller feminismen. Världen eller feminismen. Men idag är det många som kallar sig feminister redan när de är sexton. Och inte för att de måste välja mellan det och en offentlig kissolycka utan för att de ÄR och vill vara feminister.

Advertisements

3 thoughts on “Något har hänt

  1. Jag tror också att det beror på var och bland vem man vuxit upp. Jag har kallat mig för feminist sedan.. ja, sen jag var barn (och jag är äldre än du), och för mig har det alltid varit helt naturligt och oproblematiskt, inte alls en “statement” utan en självklar grej. Först som vuxen upptäckte jag att att det kunde vara kontroversiellt.

    • Absolut! Så är det. I slutet av 90-talet i Pedersöre var det ganska få som höjde en sådan röst. Å andra sidan är skillnaden här i huvudstadsregionen rätt stor bara på fem år. Vilket jag tycker är intressant. Roligt och bra! Och intressant.

  2. Förut fördes jömställdhetsdebatten på brunt tidningspapper av gamla utslittna hippietanter. Idag förs den av unga fräcka kvinns i glassiga lättillgängliga bloggae.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s