Det doftar helig ande

Sevendays frågar om de får komma hem till mig. De vill göra i ett inredningsreportage och de frågar dig också. I mitt fall är svaret nej. Så sjukt nej. 

Jag tror faktiskt att precis alla jag känner bor snyggare än vi. Och det ligger ingen falsk ödmjukhet alls bakom det påståendet, det är ett uppriktigt och inte alls sorgset konstaterande. Jag fattar inte hur folk gör. Hur folk ser. Hur folk kan. Och det gäller ju inte bara den där ena superesteten till vän, det gäller ju de flesta. Är det bara jag som råkar ha en ovanlig vänskapskrets eller är var och varannan inredningsexpert numera? 

Om vi säger så här: vi har en motionscykel i vardagsrummet. Och vi ser det inte ens som ett problem. De flesta av våra möbler och lampor och detaljer passar inte alls ihop och resultatet är inte en mysig mix, resultatet är förvirrande och underligt. Vi har en massa märkliga pysselalster på väggarna och det är säkert bara vi själva som ser någon charm alls med ett djungelhörn i vardagsrummet.

Men en gång var det en människa som sa att det doftar helig ande i vårt hem. Och fler än en gång har en tonåring som inte vågat vara hemma somnat tryggt på vår soffa. Jag kommer heller aldrig att glömma den tonårsflicka som sa att vårt hem är hennes favoritplats på jorden. 

Vårt hem. Tänk det.

Också ett snyggt hem kan dofta helig ande, erbjuda en rädd tonåring en sovplats och vara favoritplatsen för en annan. Men jag tror att mycket av det som vi människor värdesätter mest med ett hem är helt andra saker än det som värdesätts i inredningsreportagen. Därför ska vi inreda med omsorg och pengar och tid bara om vi själva vill det för vår egen skull. Inte för att alla måste för alla måste faktiskt inte alls. 

Jag älskar och beundrar alla de hem som lyckas vara både snygga och helande. Men för oss med minusblick för estetik är det en tröst att hem kan vara det bästa av hem trots att ingen med självbevarelsedrift vill göra inredningsreportage där.I tamburen har vi en fotovägg. Som vi ändå älskar. 

Advertisements

3 thoughts on “Det doftar helig ande

  1. hihi, jag hade så roligt åt att den här efterlysningen av personliga hem ackompanjerades av en bild på ett väldigt, i mitt tycke, opersonligt hem. Vitt, sterilt. Som: “vi har gjort det här nu, nu behöver vi något med själ!” Jag har tänkt på det varje gång jag sett efterlysningen (ganska många gånger) och undrat var jag ska få berätta att jag tyckte det var roligt. Nu kom det ut.

  2. Ibland kan jag tänka att det skulle vara intressant att ge någon av mina inredningsintresserade vänner fria händer hos oss för att få se hur det också kunde se ut. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s