Nöjd med fel bh-storlek

Det sägs att upp till 80 % av alla kvinnor har fel bh-storlek och det verkar som om den ynka femtedel som har rätt har gått via en exklusiv underklädesbutik där personalen med en enda blick kan avgöra det som kvinnan själv inte kunnat lista ut under ett halvt liv. Med jämna mellanrum läser jag en skildring av den där vandringen mellan mörker och ljus och jag erkänner att jag frestas. Det låter onekligen som om det finns en helt ny nivå av lycka på andra sidan den gräns som skiljer oss med fel bh-storlek från dem med rätt. 

Men. Egentligen bryr jag mig inte så mycket. Jag har det bekvämt varje dag och det räcker bra för mig. Tanken på att det kan finnas en ännu bättre bh-storlek och en ännu större bekvämlighet har hittills inte frestat mig så mycket att jag varit beredd att investera tid och pengar och engagemang för att ta reda på. Jag är nöjd som det är och när jag är nöjd behöver jag inte bli nöjdare. 

Sådan är jag. Sådan har jag varit åtminstone sedan jag landade i mig själv när jag var nitton. När vi köpte vigselring gick vi till exakt en butik och köpte ringen där. När jag köpte brudklänning gick jag till exakt en butik och provade två eller tre klänningar och köpte den jag helst ville ha. När vi köpte lägenhet tittade vi på… Ah, jag vet inte om jag har självdistans nog att skriva ut hur många lägenheter vi såg innan vi slog till, men vi bodde inte på lägenhetsvisningar precis. Vi hittade en som vi trodde att vi skulle vara nöjda med och det räckte så. Jag älskar att Fredrik och jag är helt lika på just den här punkten. Ingen av oss har ett ständigt behov av att maxa. Ingen misstänker hela tiden att det finns grönare gräs på någon annan sida och om vi någon gång gör det så rycker vi bara på axlarna så länge vårt eget gräs är tillräckligt grönt. Och av någon orsak är det ju nästan alltid det när man tittar på gräset med förnöjsamhetens och tacksamhetens ögon. 

Jag tror att den ständiga jakten gör oss oroliga och ängsliga och rastlösa på ett sätt som skruvar upp tempot. Jag tror att rädslan för att gå miste om det bästa möjliga ofta gör att vi går miste om det alldeles tillräckligt goda. Jag tror att det rasslar till i konsumtionssamhällets kassa varje gång vi misstänker att det finns något bättre runt hörnet. Jag tror att vi blev lite lurade den gång då vi började använda ordet “hungrig” som ett attraktivt adjektiv i arbetsannonser.

Missförstå mig inte. Jag tror på mål och visioner och vandring vidare. Men absolut inte på alla områden och absolut inte hela tiden. Jag tror att varje elev behöver lära sig när hen ska göra sitt bästa och när tillräckligt bra faktiskt är tillräckligt bra. Jag tror att varje studerande behöver välja vilka kurser som är viktiga och vilka som ska bli godkända med liten marginal (i mitt fall blev marginalen i latin så liten att jag måste fråga om jag faktiskt var godkänd). Jag tror vi sedan måste lära oss samma sak på jobbet, i köket, som föräldrar, med träningen, med fritiden, med heminredningen… Vi behöver dra gränser och sätta upp ramar för annars gör någon annan det åt oss eller så blir det ogjort. Vi behöver välja var vi satsar nu och var vi lutar oss tillbaka nu och svaret kan aldrig vara att vi satsar på allt nu och lutar sedan. På alla områden lite satsning och på alla lite lutning. Nu. Och hitta vila i lutningen, veta att tillräckligt bra faktiskt betyder just tillräckligt bra.

Just nu är jag tillräckligt nöjd trots att jag troligtvis möter varje ny dag med fel bh-storlek. Och tillräckligt nöjd räcker tillräckligt långt. 

Advertisements

5 thoughts on “Nöjd med fel bh-storlek

  1. Bra skrivet! Sen kanske det kan vara fantastiskt för en med stora bröst att äntligen hitta den perfekta storleken och passformen på en bh – kanske inte alltid är så lätt för dom att hitta bra sittande bh:ar på billiga kedjor..? Min mamma t.ex. hittar inget som sitter bra på Lindex o.s.v, så hon köper bh:ar i dyrare butiker för sisådär 80 euro.. Men jag som har små bröst och egentligen inte ens behöver något stöd (använder bh främst för att det ser snyggare ut under vissa kläder och för att jag inte vill att bröstvårtorna ska synas genom kläderna, inte för att jag EGENTLIGEN behöver bh.. Det sägs ju dessutom att bh bidrar till att förslappa brösten, snarare än att hålla dem spänstiga..) är mer än nöjd med en 15-euros bh från H&M, bara mera pengar över att göra annat roligt med istället.. 😉

  2. Som relativt storbystad var det ljuvligt att för första gången köpa en bh i rätt storlek, fast den var dyr. Allt höls på plats och det var bekvämt. På så sätt hjälpte det kanske mig att landa i mig själv, brösten slutade bli ett hinder och jag kunde bättre acceptera dem. Så jag skulle nog rekomendera att ta en titt i en specialbutik, ifall man går omkring och har obekvämt 🙂

  3. Mitt i prick! Du borde publicera dina kloka tankar i tidningar med stor spridning, kanske bli kolumnist i en dagstidning. Du behövs härute som motvikt. Jag tycker att att hetsen på det perfekta livet har gått för långt. ALLT går att göra bättre, snyggare, enklare, smidigare, lättare….

  4. Ja! Det där med att hitta en nivå som är okej och sen ägna tid och energi åt att tänka på nåt viktigare – DET tror jag kan vara frigörande på många sätt! Good enough är good enough.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s