I vilket läger du än står

Det är inte lätt att vara kyrka och antagligen ännu svårare att vara kyrkomöte. Att i nuläget ta ställning till hur kyrkan ska förhålla sig till att viga samkönade par är inget jag vill göra och tack och lov inget jag behöver göra. Det handlar ju inte om min egen personliga åsikt i frågan utan det är en betydligt större och svårare fråga. Också om jag är hundra procent övertygad om hur jag själv skulle förhålla mig så är det på något sätt väldigt förenklat att vara lika övertygad om att kyrkan som helhet borde förhålla sig på samma sätt.

Vad kyrkan än bestämmer sig för att göra så kommer ju medlemmar att vända kyrkan ryggen. Blir det ett ja går en grupp. Blir det ett nej går en annan. Blir det ett avsägande av vigselrätten går också en grupp. Vi har en fråga som kommer att kosta medlemmar och då är det ju en svår fråga. Förstås. Och då måste det erkännas vara en svår fråga.

Det betyder inte att kyrkan ska fega ur och inte våga ta ställning, men det betyder att det är lite respektlöst mot dem som ska fatta svåra och obekväma beslut att nu säga att det här ju borde vara självklart och enkelt. Och dessa röster finns, som vanligt, både bland nej- och ja-sägare.

Din egen åsikt må vara en enorm självklarhet för dig. Men jag hoppas att du i din närhet har åtminstone en verkligt kärleksfull och intelligent människa som tycker annorlunda än du och därmed får dig att inse att kyrkans gemensamma linje inte är lika självklar som din egen personliga. I vilket läger du än står så hoppas jag att du har en syster eller broder i det andra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s