Bikiniklädda modeller och fitnessbloggar

Hon är sexton år och lider av en ätstörning. Den ätstörningen har färgat hennes liv sedan hon var sex år gammal. I tio år har mat varit laddat och svårt. I tio år har hon inte kunnat äta utan att må dåligt. I tio år har hon känt sig tjock.

Jag vet inte ens vart jag ska titta när hon berättar det. Sextonåringen framför mig är vackrast av alla, så där som de flesta sextonåriga flickor ju är. Hur kan hon tro och känna så fel? Och så har jag min egen sexåriga flicka. Tanken på att hon skulle känna sig tjock är obehaglig. Tanken på att hon ens skulle fundera på om hon är tjock eller smal är ruskig. Jag orkar inte med den.

Och jag orkar inte heller med att jag egentligen inte har en aning om hur jag ska kunna motverka den osunda utseendefixering som finns i vår värld. För jag vet faktiskt inte. Jag vill bygga en skyddsmur kring varje ung flickas självbild men jag vet inte hur man gör.

Däremot vet jag att jag inte tycker om stora reklambilder med bikiniklädda perfekta modeller. Att jag inte tycker om renodlade fitnessbloggar med lättklädda vältränade kroppar som säkert uppriktigt vill väcka inspiration men många gånger bara väcker ångest. Att jag inte tycker om att vi talar om bakverk som “syndigt goda” eller säger saker som “man borde väl inte, men…” före vi tar en bit till av blåbärspajen.

Jag vet att jag ju själv knappt klarar av allt det där en sämre dag. Och då är jag trettioett år gammal och har det mesta av mitt på det torra. Hur skulle jag klara av den här världen som är idag om jag var ett halvt liv yngre och fortfarande osäker på om jag någonsin skulle få allt det där som jag drömde om då?

Hur får man den vackraste av alla att förstå att hon är just det?

Och att inse att det egentligen inte spelar någon roll?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s