Vill du förändra världen?

– Vet ni vad som är skillnaden mellan människor som läser mycket och människor som inte läser mycket? Jo, de som läser mycket är bättre människor.

Så sjukt provokativt sagt. I och för sig på bokmässan i Göteborg, så i just den miljön ganska ofarligt. Men ändå provokativt.

Jag minns tyvärr inte vilken av alla strålande föreläsare och talare där som sa det, så min källhänvisning är usel. Jag njöt för mycket för att skriva ner petitesser som namn. Personen menade att vi som läsare kommer in i huvudet, tankevärlden och känslolivet hos en annan människa och att det gör det lättare för oss att förstå andra. Vilket i sin tur gör oss till bättre människor.

Som sagt; sjukt provokativt sagt.

– Vill du förändra världen till det bättre? Läs en bok av en person som tycker och tänker annorlunda än du.

Sa någon annan. Igen är min källa mycket vag. Jag har tappert försökt googla fram vem som sagt det, men jag hittar inte namnet på den skyldiga. Inte lika provokativt men med samma budskap; när vi läser böcker om och av människor som ser på världen på ett annat sätt gör vi världen till en bättre plats.

Så mycket av det mörker vi ser i vår värld idag beror på att vi inte vill förstå varandra. Så mycket av ondskan beror på att det saknas naturliga mötesplatser för människor med olika tankevärldar. Det är lättare än någonsin att umgås bara med likasinnade. Sitta innanför murarna och dunka varandra i ryggen, bara ibland slänga tomater och bananskal på dem utanför.

Jag tycker om att märka vad böckerna gör med mig. Jag älskar att ibland läsa böcker som bekräftar mig, men ännu mer älskar jag faktiskt att läsa böcker som utmanar mig och tvingar mig att tänka om. De där böckerna som är så obekväma att jag ångrar dem flera gånger medan jag läser men de där böckerna som jag vet att kommer att göra mig väl. Och förhoppningsvis via det göra världen väl. Jag mår gott av att möta människor jag väljer bort i verkligheten och inse att de kan lära mig hur mycket som helst om jag låter dem.

Egentligen är vi ju inte öar. Och böckerna verkar veta det bättre än verkligheten. Bland annat därför läser jag.

2 reaktioner på ”Vill du förändra världen?

  1. Oj! Jag har inte tänkt på den aspekten!! Var själv en bokmal som barn och läste mycket fram till 2008 när jag fick mitt första barn. Sen dess har jag läst så galet lite! Tyvärr! Men jag anser mig ha en bra förmåga att förstå hur andra tänker, se saker från båda håll osv. Något som kan vara både en bra och dålig egenskap – tänk så enkelt det vore att vara helt kategorisk 🙂

    Detta inlägg fick mig i alla fall att vilja läsa än mer för barnen! Tack (dina inlägg r för övrigt alltid bra, det är härligt att återkomma till din blogg som är välskriven och intressant och pendlar mellan ytlighet och djup!

    /Catharina

    • Jag vet precis vad du menar! Ibland är det lite jobbigt att så lätt kunna förstå alla olika sidor, ibland kan jag vara lite avundsjuk på de som tycker så tydligt.

      Samtidigt tror jag ju på riktigt på att vi kan leva tillsammans om vi vill förstå varandra. Det är alla gånger värt det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s