Sekten Familj

“Hon insåg att hon inte förstod sig på parrelationer. De flesta paren omkring henne längtade konstant efter att den andra skulle resa bort och när de kom tillbaka från sina semestrar smet de snabbt ut på krogen med sina vänner. De njöt av att slippa familjen, längtade efter jobbresan, “spahelgen med tjejerna” eller “grabbvandringen” i Pyrenéerna. Det enda de verkade ordentligt intresserade av i livet var att slippa den de valt att leva med. Men det fanns förstås alternativ, sådana som tillbad sekten Familj. I sekten tvingades man vara intill döden lojal. Alla eventuella problem skulle tigas ihjäl. Sektmedlemmarnas högsta prioritet var att lovorda sin partner på olika nätforum och visa upp sig tätt hopslingrad med densamma framför kända berg eller spektakulära solnedgångar. Man ordnade parmiddagar ihop, gick hem från tillställningar tillsammans och kallade varandra älskling. Det var som med Gud. Folk tycktes tänka att de skulle få något i utbyte om de bara ansträngde sig tillräckligt.”

Så beskrivs parrelationer av huvudpersonen i den roman jag läste ut idag. I boken är alla etablerade par outsägligt trötta på varandra och förhärligar och romantiserar huvudpersonens förälskelse i en gift man med familj. Bara där finns romantiken. Bara där finns det äkta. Bara där finns den kärlek de stackars uttråkade gifta paren bara suktar efter.

Jag kan inte låta bli att tycka att det är sorgligt. Att en lyckligt gift person anses tillhöra sekten Familjen, en sekt där man tillber genom att förfalska och polera. Tänk att vi inte vill eller kan eller orkar tro att en lyckligt gift person helt enkelt bara är en lyckligt gift person. Varför utgå från att den lyckliga bilden är en falsk bild? Varför tro att bara det tragiska och mörka och slitna är äkta? Det misslyckade har ju inte patent på sanningen.

Vissa kallar faktiskt varandra älskling bara för att de menar det.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s