Familjetid

Vår dotter har just berättat att hon vill gå i pension. Vi tittar lite på varandra. Vet att den här stunden är avgörande. Det är nu vi ska tända en gnista i henne. Det är nu vi ska förmedla den kärlek vi hyser till våra jobb. Det är nu vi ska övertyga henne om det goda i fyrtiofem år i arbetslivet innan hon får sin efterlängtade pension.

Men i just den stunden är det ganska svårt. Till och med riktigt svårt.

För hur mycket vi än tycker om att jobba, och det är mycket, så tycker vi faktiskt ännu mer om att vara lediga. Jag har hört om familjer där man går varandra på nerverna efter bara en veckas gemensam semester, jag har hört om mammor som tycker det är nästan lättare när papporna är borta. Och till min stora glädje förstår jag inte. Jag skulle kunna vara ledig med det här gänget hur länge som helst.

Vi är helt enkelt bäst när vi har mest tid tillsammans. Vi tröttnar inte på varandra. Det är när vi bara möts i dörren som frustrationen kommer smygande. Det är när vardagar pusslas ihop istället för att avnjutas som familjelivet smakar trä. Det är när vi inte får vara tätt tillsammans som vi nöts mest mot varandra. På något paradoxalt sätt.

Hösten 2014 var i sanning en tid av frustration, träsmak och nötande. Nu vill vi ha något annat. Vi orkar inte med det fula och smutsiga som kommer på köpet när vardagen blir för intensiv och därför tror jag att både jag och Fredrik i just den där stunden igår kände att pensionen faktiskt lockade också oss.

Men efter en dag på jobbet skulle jag lätt kunna hålla ett avgörande tal om gnista, kärlek till jobbet och fyrtiofem lyckliga arbetsår. Vi måste bara få ihop det med alla andra bitar i livet. Vi måste ta oss den familjetid som vi behöver för att kunna vara dem vi vill vara mot varandra och mot oss själva. Slå vakt om den tiden. Den är inte frivillig. Den är inte förhandlingsbar. Den är grunden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s