Pension

Ingrid har haft jullov i drygt tre veckor. Ett halvt liv när man är sex år. Jag minns själv de evighetslånga jullov jag hade som barn. Jullov så långa att jag hann börja längta efter vardagar, tidiga morgnar och kompisarna i skolan. Nästan för långa jullov.

– Jag vill gå i pension, säger Ingrid idag.

Hur väl hon än trivs i förskolan och vardagen så trivs hon allra bäst när hon får vara ledig. Och vi trivs med henne när hon är ledig. Hon begär ingenting, kräver ingenting. Om hon får somna sent på kvällarna, vakna i lugn och ro på morgnarna, bygga lego, läsa böcker, pyssla (helst tredimensionella pysselalster) och vara hemma så är hon nöjd. Ett jullov verkar aldrig bli för långt eller ens nästan för långt i Ingrids värld.

På rådgivningsbesöket i höstas fick vi frågan om Ingrid ofta klagar på att hon har tråkigt hemma. Vi tittade på varandra.

– Det har aldrig hänt, sa vi. Och vi menade det. Det har aldrig hänt.

Aldrig kräver hon underhållning, aldrig frågar hon oss vad hon ska göra. Aldrig blir det egna sällskapet för litet. Ibland och ibland ofta blir det lillebroderliga sällskapet lite för mycket men så länge hon får vara för sig själv lider hon aldrig någon nöd. Så länge någon pålitlig vuxen är i rummet intill. Minst.

Så nu är hon då redo för pension. Vid sex års ålder. Jag antar att farföräldrarna nu under jullovet gett en ganska attraktiv bild av pensionärstillvaron och Ingrid är alltså mycket intresserad. Redan nu kan jag ana att hon kommer att stortrivas när hennes pensionstid kommer. Om självsamheten då är ens närapå lika nog som den är nu så kommer hon att vara oerhört tillfreds.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s