Extrovert

Jag är vad man brukar kalla en extrovert person. Jag tycker om att vara med människor, jag får energi av det. Svåra tankar känns lättare när jag är tillsammans med andra. Mörka tankar känns ljusare. Jag har egentligen aldrig sökt mig till tystnaden eller ensamheten. Jag har aldrig drömt om att vandra omkring allena i en skog och lyssna på vinden. Jag är en människomänniska och vi människomänniskor trivs sällan bäst när vinden hörs.

Men något har hänt. Den där tonåringen som aldrig skulle ha valt en fredagkväll hemma har blivit en trettioåring som ofta väljer en hemmakväll framom det mesta andra. Den enbarnsmamma som sökte sig till alla sammanhang där hon inte behövde vara ensam hemma med barn är idag en tvåbarnsmamma som ofta hör sig själv säga att den andra föräldern väldigt gärna får gå när någon av oss förväntas vara någonstans. Den tjugoåring som ibland kunde nästan skrämmas av tystnaden i den folktomma studieettan har idag tid ensam hemma högst uppe på nästan alla önskelistor. Ofta längtar jag efter tystnad. Ensamhet.

I grunden tror jag mig fortfarande vara det man brukar kalla en extrovert person. Men något har hänt med åldern och/eller barnen och plötsligt ser jag introverta drag i mig som inte fanns där förr. När tystnaden och ensamheten är en bristvara och människomötena sällan sinar är det kanske inte så konstigt. Egentligen.

Men samtidigt är det ju jättekonstigt. Det är att vara något annat och något mera än det jag trodde att jag var. Det är att hitta nya egenskaper och dimensioner i den människa som är jag. Och det är ju just de där nya egenskaperna och dimensionerna som fascinerar mig mest med människor. Det är dem som gör mig till en extrovert människomänniska.

En reaktion på ”Extrovert

  1. De här två inte precis motsatserna var en av två teoretiska utgångspunkter i min gradu på 70-talet. Alla dåtida undersökningar visade att extroversionen avtar med stigande ålder, utan att reflektera över orsakerna desto mera. Det var ju på behaviorismens tid, så… Idag ingår begreppet i den sk Big Five, googla på det, det finns troligtvis en hel del undersökningar att fördjupa sig i. Sign pensionerad psykologilärare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s