Smärtan

Och smärtan i farvälet. Jag är dålig på att virka, koka knäck och spela badminton. Jag är usel på att säga farväl och den uselheten når sin kulmen var gång farvälet riktas till min äldsta yngre syster.

Idag någon minut före åtta på morgonen var det dags. Vi grät. Om inte floder så åtminstone rejäla bäckar. Det känns lika onaturligt och fel varje gång. Hon har funnits i mitt liv sedan jag var ett år och en månad och tre veckor. Därför är farväl alltid alltid fel.

Vi har bott i olika länder i nästan tio år. Vi borde vara vana nu. Men det blir inte lättare. Det blir snarare svårare. Varför? Vi inser väl att chansen att vi ska välja vardagsliv på samma ort minskar för varje år vi lägger till de nästan tio som redan är lagda. Vi inser väl att det finns betydligt svagare grunder för val av hemort än att få bo nära sin syster men att vi ändå inte grundat så. Vi inser väl att det aldrig går tillräckligt kort tid mellan våra möten.

Men vi inser också att vi är närmare varandra nu än vi var för de där nästan tio åren sedan. Och i den insikten vilar smärtan men i samma insikt vilar också en än större tacksamhet och förundran och glädje.

Vi fick bara en och en halv dag tillsammans den här julen. Sista kvällen satt vi och den tredje systern på den säng som var min den här gången och pratade alldeles för länge. Vi sprängde alla sunda tidsramar och bara visste att det finns sådant som är större än förnuftiga beslut om att somna före ett om man ska upp före sju. Det finns ju inget förnuftigt alls i att inte göra allt man kan av den tid man har.

Smärtan i farvälet var stor trots att tröttheten också var det och timman tidig. Men det finns som sagt en tacksamhet och förundran och glädje i smärtan. Alltför smärtfria farväl är ju i sig väldigt smärtsamma. Det ska finnas en smärta i farvälet mellan systrar.

Och jo, den fanns.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/df1/44006010/files/2014/12/img_4243.jpg

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/df1/44006010/files/2014/12/img_0241.jpg

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/df1/44006010/files/2014/12/img_4288.jpg

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/df1/44006010/files/2014/12/img_0094.jpg

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/df1/44006010/files/2014/12/img_0341.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s