Två par byxor

En man i mitt liv har två par byxor och han vet att det räcker. När ett par tvättas kan det andra paret användas. Ganska enkelt. Egentligen. Han behöver inte mer och vill inte ha det som han inte behöver.

Han utmanar mig så vansinnigt mycket och jag behöver verkligen utmanas. Jag som räknade mina klänningar för några år sedan och kom fram till att de var nästan åttio stycken. Det är inte precis svårt att hitta en annan när en tvättas. Eller egentligen är det svårt att hitta en för det finns ju alldeles för många att välja mellan.

I över ett år nu har jag shoppingstrejkat. Det har verkligen varit en utmaning för mig och som sagt behöver jag verkligen utmanas. Under det år som gått har jag köpt en klänning till min systers bröllop och ett par vinterstövlar (mina gamla hade ett hål som jag kunde trycka tre fingrar genom). Det är allt.

Om en månad tar min shoppingstrejk slut och jag har redan under några månaders tid känt mig som en alkoholist som snart ska lämna rehaben. Det har varit förvånansvärt lätt att avstå helt men hur kommer det att gå när det igen är tillåtet att shoppa? För mig som måttlös allt-eller-inget-människa kan just det där mellantinget vara det absolut svåraste och regellös kan jag tyvärr inte vara, så god självinsikt har jag.

Jag hade egentligen redan gjort upp en plan. Jag hade tänkt att ett lustplagg i månaden skulle vara tillåtet. Jag hade testat idén på några goda vänner och alla godkände. Men så hörde jag att han har två par byxor. Och så träffade jag den person som under den här strejken fungerat som mitt samvete och den personen sa ungefär just precis så här:

– Ett plagg i månaden? Men det är ju sextio plagg på fem år. Sextio plagg som du inte direkt behöver utan bara vill ha. Tycker du det är rimligt?

Nå nej. Förstås inte. Den plan som jag hade gjort upp under veckor krossades och gjordes om på två minuter.

Från och med januari 2015 får jag köpa ett lustplagg i kvartalet. Var tredje månad får jag köpa ett plagg som jag egentligen inte behöver. Det blir fyra i året. Tjugo på fem år, vilket trots allt är väldigt mycket mindre än sextio.

Det går åt rätt håll och det gläder mig även om det är långt kvar tills jag har två par byxor och nöjer mig med det.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s