Tills vi möts igen

– Vad är alla helgons dag? Varför firar vi det? frågar Ingrid.
Och som så ofta när hon frågar så inser jag att jag inte riktigt vet och att jag inte riktigt kan förklara tillräckligt bra och tillräckligt klart.

Men jag försöker.

– Vi tänker på dem som har dött, dem vi saknar. Och så firar vi att vi tror att vi kommer att få träffa dem sedan igen i himlen, svarar jag.

Ingrid är nöjd. Och egentligen är jag det också. Inte för att förklaringen är smart och djup men för att den är så sjukt sann.

Idag tänker jag på min morfar. Han som fanns så intensivt i vår vardag under alla de barndomsår som det var bara mamma och vi. Han som dog långt före han borde fast han var gammal i mina trettonåriga ögon. Jag kan sörja att jag aldrig fick känna honom som vuxen. Jag kan sakna de samtal jag tänker mig att vi skulle ha fört nu. Mina fötter minns ännu hur man tar sig fram i hans lägenhet på Strandgatan.

Jag tänker på min mormor. Hon som dog långt före jag kunde skapa minnen av henne. Hon var 47 år ung och det går ju inte ens att försöka beskriva hur tragiskt ett sådant dödsfall är. Jag kan sörja att jag egentligen bara kan sakna en idé av en mormor, för jag har ingen aning om hur det egentligen är att ha en mormor. Jag var yngre än Arvid är nu när jag förlorade henne.

Jag tänker på Anders. Kanske allra mest på Anders fast han inte är mest min att sakna. Varje gång hela familjen är samlad så fattas han. I september skulle han ha blivit 30 år. Han hann aldrig bli ens 20.

Sorgen och saknaden finns idag. Också. Men också tacksamheten över de liv som var och det vi fick och fortfarande får genom de liv som levdes.

Och idag finns också den starka tron på att det bara är en tidsfråga tills vi möts igen. Min tro ger mig det. Någon gång snart eller mindre snart får jag föra de oförda samtalen med min morfar. Jag får veta hur det känns att ha en mormor. Och hela hela familjen får samlas igen.

Tills vi möts igen saknar jag ofta. Sörjer ibland. Och tror varje dag på det jag påminns om idag; döden är inte slutet. Den är början på något nytt.

Advertisements

2 thoughts on “Tills vi möts igen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s