Harmlös underhållning

31 år hann jag bli innan jag såg ett avsnitt av Paradise hotel. Hur gammal jag hann bli innan jag såg Big brother vet jag inte ännu ty den dagen ligger i framtiden. Om ens det.

Jag anade att paradise inte riktigt var min grej, men jag ville ge det en chans. Om inte annat så för att kunna och få säga vad jag tycker om programmet. Så i söndags när Fredrik konfirmerade femtonåringar, Arvid sov febern av sig och Ingrid tittade på film letade jag fram avsnitt ett av årets upplaga och såg hela avsnittet.

Jag tyckte inte om det. Det var inte min grej.

Jag förstår charmen och jag förstår lockelsen. Unga, snygga människor utan eftertanke och hämningar. Med en massa alkohol och tävlingsregler som skuffar dem i famnen på varandra. What’s not to like? Liksom. Klart det blir bra tv. Rolig tv. Vild tv. Farlig tv.

Det matar ingenting gott i mig. Programmet tilltalar bara de egenskaper i mig som jag inte lägger på min cv som människa. Jag är säker på att jag bara blir lite sämre ju mer jag kommer i kontakt med dokusåpor som Paradise hotel.

Jag blir inte bättre och mår inte bättre av att titta på när andra människor gör tvivelaktiga beslut i fyllan och villan. Inte heller av att fördöma deras handlingar.

Jag blir inte bättre och mår inte bättre av att höra när ett gäng unga kvinnor står och viskar om att årets killar är en så stor besvikelse, att de hade förväntat sig mycket mer. Inte heller tror jag att unga pojkar som ser programmet växer av att få höra de kommentarerna.

Jag blir inte bättre och mår inte bätte av att se sex förminskas genom att bli en bricka i ett spel. “Jamen, var inte så tråkig. Det är ju ett tv-program, det är inte på riktigt!” Sist jag kollade var få saker så riktiga som den egna kroppen och jag tror att vi går vilse om vi ser den som ett redskap för en unken tv-lek.

Som sagt; jag förstår att man kan falla för det. Jagkunde falla för det. Men just det här fallet hoppar jag över genom att välja bort det här tv-programmet. Inte för att vi måste vara supernyttiga och bara göra vettiga saker hela tiden. Lite harmlös totalt onödig underhållning är absolut nödvändigt ibland. Jag har bara så svårt att se just det här som enbart harmlös underhållning.

Advertisements

2 thoughts on “Harmlös underhållning

  1. Jag har nog inte gett programmet en ärlig chans men har sett tillräckligt många 15 min snuttar för att veta att jag inte gillar det. Kanske jag är för gammal? Gillar inte när de förföljer gråtande deltagare i Idol för kommentar heller. Däremot ser jag massor på annan tvivelaktig TV, two and a half men slinker t.ex. ner, trots att jag i teorin inte alls gillar programmet. I praktiken är jag ibland för lat för att hitta på något bättre…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s