Bristande intelligens

Så har jag plötsligt papper på bristande intelligens. Och det rör mig inte i nacken.

Ett tag har jag försökt pumpa upp aggression och ilska för att få till ett engagerat inlägg, men det vill sig bara inte.

Jag tycker faktiskt inte att ett svagt intellekt är det största handikapp en människa kan ha. Folk som fäller skadeglada ”told-you-so”-kommentarer om undersökningsresultaten känns på något sätt som ett större problem än den dumhet de hånar. Hellre dum än elak, när som helst.

Tänker jag.

Och fortsätter sträva efter att växa som människa. Hoppas på att bli klokare med åren? Jovisst. Men hoppas bli så mycket annat så mycket mera.

11 reaktioner på ”Bristande intelligens

  • Det är alla de här nya undersökningsresultaten som visar att troende är dummare än icke-troende. Har du missat dem? Du har goda vänner på facebook i så fall. 😉

   • Den har jag lyckligtsvis missat men konstaterar att mot dårar försvarar sig ju även självaste Gud förgäves.

 1. Det liknar högstadiemobbning. Undrar hur allmänheten reagerat om samma ”undersökning” gjorts angående kvinnors intelligens eller om en minoritets intelligens eller om vem som helst annan. Det legitima i förnedringen är skrämmande. Hånet, föraktet, översitteriet. Vad är det för en undersökning? Hur har den genomförts? Det får man veta mycket lite om. Debatten är tyst.Vidrigt och fattigt, men ja, hellre dum än utan ande.

  • Tack, Minna, för dina ord. Hellre dum än utan ande. Fantastiskt. Så är det ju. Så måste det ju vara. Jag orkar inte ens fundera på undersökningen i sig eller ens de notiser som berättat om den. Jag är mera intresserad av varför så många vill sprida notisen. Exakt vad är det som motiverar en människa att dela information om att en viss grupp människor (som man själv naturligtvis inte tillhör) är dummare än andra? Känns det inte konstigt att göra det? Jag har försökt komma på vilken människogrupp jag med glädje skulle hänga ut som korkad. Jag har inte kommit på en enda ännu.

 2. Jag tror att gillar man kaffe sprider man artiklarna om kaffets goda inverkningar och hatar man kaffe sprider man artiklar om kaffets skadliga påverkan. Det mesta kan man väl ta med en klackspark, men när det gäller religion, det mest centrala hos så många och människors iver att skrattande kasta ”bevis” på ens dårskap i ansiktet på en blir det ju lite obehagligt. Men jag tycker nog också att det är mobbarens problem mer än den mobbades i det här fallet. Här är i alla fall en artikel som försöker analysera undersökningen lite mera: http://www.unt.se/inc/print/nej-ateister-ar-inte-alltid-smartare-2546769-default.aspx

  • Ja, jag ser faktiskt detta kastande av bevis som rätt skrämmande. Jag har försökt förstå varför så många verkar ha ett så enormt stort behov av att kritisera och/eller håna just kristna. Men jag förstår inte. Jo, det fanns väl en tid när kyrkan hade mycket makt i samhället och ibland missbrukade den. Men ingen av oss levde ju då och kan vara brända av det. Och jo, det finns kristna som gör märkliga och grymma uttalanden i media, men att det skulle berättiga förlöjligande av kristna som grupp känns orättvist och grymt.

 3. Jag tror så här spontant att den där undersökningen visar fel resultat. Jag är nämligen helt förvissad om att du är intelligentare än medeltalet. Dessutom är du snäll. Och det är ännu viktigare.

  • Oj, Malin. Du är en snäll själ, du! Jag tycker så mycket om dig och hade gärna hängt mera med dig och er i sommar. Nästa år igen! Senast. Då bor vi nog i sommarhuset typ hela tiden. Välkomna ofta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s