Vasa

Hela min lågstadietid bodde jag i Vasa. Och det kan hända att det åtminstone då det begav sig på 90-talet var den absolut bästa tänkbara plats för ett barn att växa upp på.

I kvartersbutiken som på den tiden hette Häggbloms kunde vi handla på konto. 153, sa vi bara när vi hade köpt yoghurt, bröd och mjölk och sedan fick mamma en räkning en tid senare.

Ni har ju redan fått läsa om det teatersällskap som vandrade omkring i grannskapet.

I Setterbergsparken på bakgården samlades jag, mina systrar och de jämnåriga barnen i grannhusen och sedan lekte, lekte och lekte vi tills vi skulle hem och äta. Sedan gick vi ut igen och lekte, lekte och lekte tills vi skulle hem och sova.

Redan som knappt skolmogen kunde jag ta med mig några slantar och gå till tiimari och handla vackra ting. Varken trafiken eller människorna var farliga.

Vi ägde kvarteren på Skolhusgatan och Strandgatan. De var våra och de var samtidigt både trygga och spännande.

Och samtidigt som vi hade allt det där trygga och lilla och sköna så hade vi, åtminstone i mina ögon, alla möjligheter. Jag kunde medverka i The Sound of Music på Wasa Teater. Jag kunde spela in barnfilmer för FST:s tv-program Hissen. Jag kunde spela sommarteater på Stundars. Jag kunde sjunga i barnkör i Luthersalen. Jag kunde träna gymnastik i VKG. Egentligen fanns allt men ingenting kändes farligt.

Inte konstigt att jag blir nostalgisk varje gång jag kommer till Vasa.

2 reaktioner på ”Vasa

  1. Låter fint! Kunde mycket väl beskriva min egen uppväxt i Munksnäs (en förort till Helsingfors) vid ungefär samma tidpunkt. Allt stämmer: handla på konto, leka med grannbarnen och handla i den lokala bokhandeln. Nej, varken mänskorna eller trafiken var farliga.

    Men den absolut största fördelen med att växa upp i Helsingfors var för mig att jag inte tvingades flytta hemifrån direkt efter studenten. De allra flesta utbildningar fanns här, jag kunde välja fritt och bo mina första studieår i mitt föräldrahem. Och växa/mogna tills jag var färdig att lämna boet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s