Ding dong också här

Jag kan inte låta bli. Så jag säger. Men jag säger kort. Jag lovar. Jag lovar åtminstone att jag ska försöka.

Vad tycker jag om Marry me? Ska den tolkas som ett anti-feministiskt slag under alla mänskliga rättighetsbälten eller är den harmlös och humoristisk, störande bara för de överspända?

Jag tycker så här: det är alldeles självklart att låten kan ses som en parodi. Att den inte alls handlar om hur man borde vara som kvinna för att lyckas bli gift i denna värld där ju alla kvinnor mest av allt vill bli gifta och alla män mest av allt vill slippa bli det.

Men. Jag tycker att parodin skulle vara mera klockren om den artist som framförde låten skulle vara totalt oförenlig med budskapet. När artisten däremot är en av de snyggaste, mest vältränade och mest solbrända kvinnorna i hela landet blir det lite svårare.

För en kvinna som ser ut som Krista Siegfrids är det ganska lätt att säga att utseendet inte har någon betydelse. Att fraser som Baby, I feel like a sinner, skipping dinner to be thinner / Where is my proposal? förstås är en ren och skär parodi. Men för en kvinna som kämpar med övervikt, taskig hy, flottigt hår och/eller makabra ansiktsdrag är det kanske inte så lätt att se humorn.

Förhoppningsvis blir det ju lättare med åldern och tiden. Men mitt femtonåriga jag, som en gång fick höra att den där pojken nog skulle ha varit intresserad om jag sett ut mera som min kompis, skulle inte ha sett parodin. Mitt tjugonioåriga jag jobbar dagligen på att komma mer och mer till den punkt där jag bara ser parodin – som ju förstås finns där. Också.

Men jag är på något sätt bara så trött på att höra de väldigt vackra upplysa oss andra om att utseendet inte spelar så stor roll.

Förresten tycker jag att Siegfrids är en enormt begåvad artist med en bra sångröst och en fantastisk utstrålning.

6 thoughts on “Ding dong också här

 1. Hej Amanda! Jag hittade in hit via länkningen och jag måste säga att jag gillar ditt inlägg så galet mycket. Du förmedlar en enormt viktig och avgörande poäng, att bara för att man själv upplever någonting som självklart så måste det inte vara så för allihopa, och du gör det alldeles ypperligt till på köpet! Jag är imponerad, vilket nu inte betyder så himla mycket i det stora hela, men jag tänkte att lite pepp & uppskattning är aldrig fel! 🙂

  • Tack för pepp och uppskattning. Det är alltid rätt! =) Och tack för ditt tänkvärda, välformulerade inlägg som ju startade något av en mediedebatt. Kunde du ana det när du formulerade din ilska och frustration i ord?

   • Hah nej, definitivt inte! Det blev lite otäckt en stund faktiskt, men det har lugnat ner sig rejält nu vid detta skede så det har min puls också. Och du, tack själv! 🙂

 2. Intressanta poänger. Kom att tänka på då jag såg Phil Collins framför ett av sina mansions på franska landsbygden högtidligt proklamera att pengar inte betyder nånting för honom 🙂

  • Ja, precis! Hördu Phil, säg samma sak åt den ensamstående mamman som mot sin vilja börjar jobba när barnet är elva månader. Och se henne i ögonen när du gör det. Om du kan.

 3. Väl skrivet Amanda, även jag som en manlig representant för dem som kämpar med övervikt och andra fysikaliska defekter har svårt med supertränade och ursnygga personer som framhäver hur lite utseendet betyder. Eller snarare med hela utseendefixeringen överhuvudtaget i samhället.

  Men Krista är kanon och jag är glad att det finns en artist som hon i Svenskfinland.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s