Mutor

Är det bara jag eller känns mutor varje gång som ett pedagogiskt misstag? Som ett andrahandsalternativ? Som en lösning man aldrig stoltserar med på föräldraföreningens årsmöte?

Är det bara jag eller fungera mutor egentligen faktiskt ganska bra?

För ett drygt år sedan började vi limma klistermärken på den ljusblå pottan och det gick aldrig fel. Och efter några dagar kissade flickebarnet i pottan också utan belöningsmärken.

För en dryg vecka sedan började vi erbjuda tre glansbilder som belöning på morgonen om följande krav uppfylldes:

1. Sova hela natten i eget rum.

2. Inte lämna det egna rummet efter läggdags.

3. Inte kalla på mamma eller pappa i onödan. (Och onödan är egentligen allt förutom att varje förälder får komma in en gång på ett kort men intensivt puss- och kramkalas)

Och grejen är den att mina förhoppningar var ganska låga men att resultatet är bisarrt bra. Varenda natt har Ingrid i sin helhet tillbringat i det egna rummet, efter att i veckor före det vallfärdat till vårt varje natt. Första kvällen kom hon ut en eller två gånger ur rummet efter läggdags och fick således bara två glansbilder. Resten av kvällarna har hon inte lämnat rummet en enda gång. Och till och med de onödiga ropen uteblir.

Och redan morgon tre eller fyra glömde hon att fråga efter glansbilder.

Men ja. Ändå. Lite som ett pedagogiskt misstag. Lite som en andrahandsalternativ. Och väldigt mycket som en lösning jag inte kommer att stoltsera med på föräldraföreningens årsmöte.

12 reaktioner på ”Mutor

 1. Oj, vi har allt det där framför oss och jag kan väl tycka som du om mutor, men samtidigt låter det ju helt fantastiskt att det kan funka så där bra. Ska lägga dina mutknep bakom örat.

  • Ja, det pågår verkligen ett krig i mitt inre. För jag är emot mutor. Och samtidigt fungerar de åtminstone med vårt barn så sjukt bra de (få) gånger jag använder dem. Ja, det är svåra frågor. Jag känner mig faktiskt splittrad. Men i just den här stunden, när Ingrid har varit i sitt rum i över en timme och jag har varit in där en enda gång och hon inte har ropat på oss en enda gång… Då är det lätt att prisa mutor!

 2. Av någon anledning tar jag väldigt lätt till hot och då känns mutor som ett mer ok alternativ. Speciellt då det är kris. Typ som med ert nattande. Det är ju mera som att när du gör mig glad (genom att stanna i rummet och inte springa omkring) vill jag göra dig glad (genom att du får glansbilder) eller som att du jobbade bra (med ditt sov-jobb) så du får lön, medan hot är underkuvande och det gillar jag egentligen inte. Sedan får man väl som vuxen komma ihåg att visa sin uppskattning också på annat sätt. Att kunna förlåta sig själv skulle vara en bra egenskap att besitta, speciellt som förälder.

  • Att kunna förlåta sig själv är, precis som du säger, enormt viktigt. Ingen av oss är alltid den förälder vi egentligen vill vara. Och så måste det kanske vara när man är bristfällig människa i en bristfällig värld. Att förlåta mig själv har blivit lättare sedan jag började se mig omkring och märka att de flesta människor fungerar helt okej trots att de alla har vuxit upp med bristfälliga föräldrar.

 3. jag skulle inte kalla det mutor, utan belöning för väl genomfört uppdrag:) Det finns väl till och med inom företagsvärlden?;)

  • Känns skönt att få stöd från proffsigt håll. Tack för din fina kommentar! Den gjorde en väldig trött Amanda gladare!

 4. Se det som belöning istället för mutor. Även muntligt beröm och uppmärksamhet är belöning och det får hon säkert i många andra sammanhang som feedback på sitt beteende. För att ändra sängdagsbeteendet behövdes kanske bara lite mera konkret belöning än positiv uppmärksamhet.

  • Du har säkert rätt, jo. Glansbilder är mera konkret än den muntliga feedback hon får i vanliga fall. Och så länge det ger önskat resultat och ingen av oss tar skada har jag lite svårt att se det stora problemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s