Ännu en liten kort tanke

Egentligen är det här med ishockey-VM en ganska liten sak för mig, men era kommentarer kring förra inlägget sporrar mig till att nämna ännu en liten kort tanke som slagit mig sedan i söndags.

För en månad sedan ledde valresultatet i senaste riksdagsval till att hälften av mina vänner på facebook funderade på att packa kappsäcken och överge detta fosterland. De skämdes över att vara finländare och gav uttryck för denna skam i åtminstone halvofficiella sammanhang. Och så händer något som över en natt får samma människor att upphöja fosterlandet till skyarna. Finland är bäst i världen! De är plötsligt stolta över att vara finländare igen (vilket ju i sig är både bra och okej, men helomvändningen känns onekligen skum).

Jag vill inte vara långsint, men jag hänger inte med när åsikter byts ut så snabbt. Hur kan ett lyckat resultat i en idrottstävling “sudda ut” det mindre lyckade resultatet i ett politiskt val med verkligt avgörande konsekvenser för landets framtid?

Usch, vad jag låter negativ. Egentligen tycker jag att guld är helt trevligt. Men det känns som om proportionerna och eftersmaken har blivit lite makabra.

Och då har jag inte ens sagt något om mina känslor inför stupfulla ishockeyhjältar. Ännu.

0 thoughts on “Ännu en liten kort tanke

  1. Eftersom jag är uppvuxen med i princip alla idrottsgrenar som finns kan jag förstå varför framgången i ishockey känns jättestor för många. Det finns faktiskt forskning som visar att VM-guldet 1995 var den händelse som ryckte upp Finland ur förra lågkonjunkturen. Folk började tro på sig själva, företag började våga investera osv. Så visst, iaf jag ser storheten med hockeyguldet. Och vad är nu bättre än en händelse som enar alla finländare, som får oss att känna stolthet över oss själva och varandra!

    Däremot ser jag inte storheten i uppförandet efteråt. Men det har så många tyckt till så bra om i veckan, så det behöver jag inte göra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s