Bra dagar i min bok

Du kanske trodde att det här var en helt vanlig coronatorsdag i april, men du trodde fel. Idag är det den internationella barnboksdagen och jag tycker det ska sägas. Inte har vi precis firat med serpentiner och tårta här heller, men alla dagar som lyfter fram böcker och läsning är bra dagar i min bok.

Ett litet tips. Samma dag som vi fick veta att skolorna skulle stängas bestämde vi oss för att ge barnen en läsutmaning under undantagsläget. Utan vanlig skola och hobbyer har de plötsligt enormt mycket mer tid än vanligt och vi ville göra vad vi kunde för att en del av den tiden skulle ägnas åt läsning. Så vi bestämde att den som fram till påsk läste minst 15 böcker skulle få en stor belöning. Och att den som läste fler än jag skulle få en ännu större. (Jag inser nu att jag faktiskt måste skärpa mig om jag ska hinna läsa fler än 15.)

Det fungerar! Båda barnen läser nu klart mer än vanligt och en kväll utbrast Arvid:

– Jag älskar att läsa!

Det gör han nog inte, men det var en fin stund i alla fall och kanske nästan lite sant i just den stunden. Grejen är ju den att läsning är krävande och svårt i början och Arvid är trots allt en hyfsat färsk läsare. Det tar många, många timmar att få ett läsflyt och för vissa av oss tar det ännu fler. Det finns inga genvägar. Och jag är lite orolig att det nu när skolorna är stängda finns barn som ramlar mellan lässtolarna. Om du har ett barn i din omgivning som kämpar med läsningen vill jag bara hälsa att nästan alla lagliga medel är tillåtna i kampen för att det barnet ska hitta läsningen. Så viktigt är det. Så avgörande är det.

Arvids första bok i lästävlingen blev läseboken Busfarfar från pärm till pärm.

4 reaktioner på ”Bra dagar i min bok

  1. Måste bara berätta att jag infört en lästävling inspirerad av dig! Vi gjorde det på jullovet också, men nu igen fram till påsk efter en puff här. 🙂 Jag och min man mot våra två lågstadiebarn – sen får de så många euro som de har fler böcker på sin lista, plus en timmes extra speltid (ja, de fick välja priset själva) när de passerar 15 böcker… med den här takten blir det en dyr historia, för med den färska distansundervisningen hinner jag ju knappt läsa alls, medan barnen avverkar bok efter bok – övervägande tunna kapitelböcker som säkert ska gå snabbt att läsa… 😀 Oh well, allt för läsflytet!

  2. Tänkt att det råkade vara just idag som jag satte mig ner med vår 1,5 åring och lyckades hålla henne intresserad genom 6 hela böcker! Det gav helt klart mersmak. Annars brukar det bara vara vår äldre som får chansen att höra på saga…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s