Att älska människor mer

Jag har lovat mig själv att köpa alla hans böcker. Alla. Varje bok han skrivit hittills har fått mig att skratta högt och gråta riktiga tårar. Så länge han fortsätter så – och han visar ju inget tecken på att sluta – köper jag allt han skriver.

Jag vet att han själv säger att han inte skriver stor litteratur och samtidigt som jag förstår vad han menar förstår jag inte alls. För mig skriver han typ den största. Men ännu efter åtta böcker (varav två är noveller) har jag inte lyckats formulera varför. Idag, när jag på lunchen satt och läste den nionde, lyckades jag (tror jag) äntligen.

Hans böcker får mig att älska människor mer.

Han beskriver nämligen människor bättre och vackrare än de flesta andra. Han skildrar de irriterande och svåra med så mycket värme att cynismen och frustrationen bara smälter och får ge vika för kärleken själv. Ingen människa går liksom att ogilla när hon målas fram av hans pensel.

I mina ögon är det stor litteratur. Finns det någon större än den som får kärleken att växa?

Läs Fredrik Backmans böcker. Bara gör det. Börja kanske inte med den nyaste; Folk med ångest. Eller börja med just precis den. Bara läs den. Också. Läs dem alla.

6 reaktioner på ”Att älska människor mer

 1. Fattade direkt vem du skrev om. Känner likadant. Fredrik Backman gör livet, människorna och sprickorna vackra. Och så bjuder han på skratt och visar att allt inte är så gravallvarligt. En lycka att läsa hans böcker.

 2. Åh, jag håller så med! Jag läste hans blogg långt innan Ove-boken. Jag träffade honom på bokmässan i Helsingfors som en av tre(!) åhörare på intervjun. Jag skämdes över att vara finne då… Men jag fick en personlig pratstund istället. 😊 Han skriver helt fantastiskt, fortfarande!
  Hälsningar från en som ofta läser här men aldrig kommenterar.

 3. Jag visste vem du skrev om redan på första raden. Jag delar SÅ din upplevelse och uppfattning. I varje samtal om litteratur de senaste åren (och de är många!) har jag kommit in på Fredrik Backman. Björnstad och Vi mot er var fjolårets största läsupplevelse.
  Lyckans alla människor som har Fredrik Backmans böcker framför sig!

 4. Håller helt med.

  Missa inte Sebastian och trollet, finns på Backmans blogg. Åter en stark berättelse. Bör läsas av alla som möter unga i sitt jobb.

  • Hej! Jag håller som bäst på att läsa genom ditt år 2019 och rörs till tårar gång på gång. Vilket år ni haft!
   Jag har bara hunnit läsa två av Fredrik Backmans böcker men efter detta ska jag absolut försöka läsa flera! Tack för tipset 🙂

   • Läs flera! Må det ge dig ens hälften så mycket som det gett mig! Och så kul att du läser igenom mitt år och att det betyder något för dig. Det är en stor glädje för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s