Låt Lucia vara!

Svenskfinland skakar. Det finns ställen där det har varit obehagligt att vara lucia, och så ska det naturligtvis inte vara.

Nu hör jag ju till den stora massa som aldrig har varit en folkvald lucia, men som sjuttonåring var jag folkvald tärna i Jakobstad och spred ljus och glädje på 30-40 ställen med de andra i det årets luciatrio. Ingenstans var det obehagligt, ingenstans fanns undertoner och anspelningar som inte var okej.

Luciatraditionen är fin av många olika orsaker. En av dem är att traditionen möjliggör att en ung kvinna står på en scen och sjunger utan att behöva vara sexig. Det är typ bara den scenen där det är möjligt, där hon inte behöver framhäva kurvor, visa ben eller sjunga sexuellt laddade låtar. Lucia har liksom varit en frizon. Eller rättare sagt; jag har trott att lucia har varit liksom en frizon.

Bland annat därför blir jag fullkomligt rasande över att det finns män som förstör. Hur mycket pengar du än ger till luciainsamlingen har du ingen automatisk rätt att ge lucia en kyss.

Vidrigt.

Varje år ställer unga kvinnor upp som tärnor och lucior. De ger av sin tid för att barnfamiljer som går på knäna ska få gå upprätta några avlastade dagar. De gör en bra grej. Och de har rätt att förvänta sig att få sjunga på trygga ställen där folk behandlar dem med respekt. Luciatraditionen får inte bli en del av en smutsig, sunkig underhållningsbransch.

Bättre kan vi. Bättre måste vi kunna. Annars får lucia faktiskt vara.

Och det är väldigt mycket sagt för att komma från mig.

Jakobstads luciatrio år 2000. Ett uppdrag jag minns med idel glädje och värme. Tacksam över att det får vara så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s