Jag hinner med livet

För en knapp månad sedan fyllde Ingrid 10. Vi bakade kanelbullar och vi bakade en tårta. Jag vet att det hände, jag har ögon- och smakvittnen men jag kan inte för mitt liv minnas det. Och det känns som minst fyra år sedan.

Lite samma sak är det med vårt hem. Jag vet att vi har ett hem – dessutom ett som jag aktivt tackar för varje dag – men jag kan inte minnas hur det känns. Jag vet hur många rum vi har och jag kan rita en planlösning med förbundna ögon, men att koka pasta, duscha och tvätta kläder där… Hur är det? Har jag gjort det?

Om någon undrar hur ledig jag är så finns väl svaret i insikterna ovan. Jag är oförskämt ledig. Så där som man kan vara när man får vara ledig 450 km från sin vardagsverklighet.

Efter en alldeles för intensiv vår känns det som om jag äntligen hinner med livet. Jag stickar igen! Jag springer vid tacksammare tidpunkter på dagen. Jag hinner läsa nästan lika mycket som jag vill. Jag förmår tänka och känna efter. Och det bästa av allt: jag har tid att vara med de människor som gör mitt liv.

Hur ett eget och en annans jobb ska rymmas in i det här livet när hösten kommer övergår just nu mitt förstånd. Det finns liksom inga tomma luckor att fylla! Men det har å andra sidan alltid gått förr och det kommer naturligtvis att gå alldeles utmärkt igen. Jag kommer att gråta när våravslutningen kommer emot nästa år också för att jag älskar älskar älskar mitt jobb och vid det laget har glömt att jag trivs med livet också när jag är ledig.

Någon kanske skulle hävda att jag har svårt med förändring, och någon kan ha delvis rätt. Men åtminstone en stor del av sanningen är att jag har lätt med tillvaron. Också fast den kommer i olika former.

Förnöjsamhet. Kallas det visst.

Bild: Matilda Audas Björkholm

3 reaktioner på ”Jag hinner med livet

  1. Så fint beskrivet, exakt så! mitt i ledigheten känns det avlägset att man haft en vardag. men det fungerar ju trots det, bara att man inte riktigt minns hur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s