Ödmjukt tacksam och sjukt stolt

Jag var egentligen inte ens säker på att jag ville ha barn. Och jag var rädd att jag aldrig riktigt skulle vilja, men att jag sedan alltid skulle ångra mig . Så det var ganska skönt när jag en dag drabbades av längtan efter ett barn. Skönt och okomplicerat eftersom jag orimligt snabbt därefter blev gravid.

Och nej, jag förstod inte hur osannolikt det var att jag faktiskt fick bli mamma den där dagen för tio år sedan. Jag var antagligen för ung, jag blev troligtvis gravid för lätt och snabbt och jag hade fått se alldeles för lite av tärande barnlängtan, av missfall och av barn som föddes men aldrig fick leva. Jag kunde inte ta in det osannolika. Det var en annan tid.

Image by International Photographer Maria Hedengren www.mariahedengren.com

Däremot kunde jag ta in hur svårt det var för mig att bli mamma. Kanske min personlighet matchade moderskapet dåligt. Kanske mitt livsskede också gjorde sitt. Kanske min rastlöshet och min rädsla för att inte göra något viktigt och roligt fick bägaren att rinna över. Troligtvis var det en blandning av allt. Vad det än var så var det svårt.

Image by International Photographer Maria Hedengren www.mariahedengren.com

Älskade, älskade Ingrid. Det var svårt att bli din mamma, men det berodde aldrig på dig. Däremot har det varit lätt att vara din mamma och är det fortsättningsvis, och det beror alltid på dig. Du är  underbar och jag kan inte riktigt förstå att du i någon mån ju har blivit till av och i min kärlek. Att jag i all min brist och otillräcklighet har fått vara med och forma en människa som du.

Image by International Photographer Maria Hedengren www.mariahedengren.com

En trygg, stark och rolig. En målmedveten som tar sig an vilka utmaningar som helst med en envishet som du absolut inte har fått av mig. En som går in i varje tävling med en tävlingsinstinkt som du absolut har fått av din pappa. En med enorm känsla för rätt och fel och med modet att göra det som är rätt också när det inte är lätt. En som visserligen kan slåss med sin bror tills väggarna skakar, men också en vars vanligaste mardröm handlar om att lillebror skadar sig. En som säger ja till nästan allt men vars nej är det mest orubbliga som finns. En som smäller i dörrar, en som dansar av lycka och en som kommer in från balkongen och berättar att hon satt ute en stund och bad. Och tackade Gud för sin familj. En som tycker om att leva.

Image by International Photographer Maria Hedengren www.mariahedengren.com

Jag är ödmjukt tacksam och sjukt stolt på samma gång – ja, det är en osannolik men mycket möjlig kombo. En sådan dotter fick jag. För tio år sedan.

Image by International Photographer Maria Hedengren www.mariahedengren.com

Bilder: Maria Hedengren. Men det visste ni ju redan.

5 reaktioner på ”Ödmjukt tacksam och sjukt stolt

 1. Jag älskar hur du är öppen med att det var svårt för dig att blir mamma. Jag älskar mitt barn och hon är den sötaste tjejen som finns men jag känner inte alls igen mig i alla som säger att tiden då dom var hemma med sina barn var den bästa i livet. Skönt att veta att det finns någon annan där ute som känt liknande när man packar väskan och går på jobb efter att föräldraledigheten tagit slut.

  • Oj, E! Tack för dina ord! Att vara förälder och att vara hemmavarande förälder på heltid är två olika saker. Jag tror att de flesta kan hitta sig själva i det första, men jag tror att det andra skaver lite för många. Jag hoppas du får uppleva en ännu större glädje i ditt föräldraskap när du är på jobb igen. Kanske din bästa tid i livet. När du får vara förälder till världens sötaste tjej samtidigt som du får vara på det jobb du också har valt.

 2. Så fint beskrivet om hur det kan vara, och jag kan känna igen mig i mycket av det du skriver. Var så ung och ganska ensam i att bli mamma när jag fick min stora tjej. men så bra det kan bli sen (i vinter blir hon sju och jag är så stolt.)

 3. ”En som tycker om att leva.” skriver du. Precis som du tänker jag. Du vill mycket och du prioriterar. Du tar dig också an dina utmaningar. Du får mycket fint gjort och prioriterar bort sådant som kan vänta.
  Sommaren är här nu,
  må gott i den!
  Grattis till Ingrid och dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s