Han ser inte det skamliga

Jag hör inte vad han säger, jag står för långt borta. Men något säger han, min Arvid, till sin lagkamrat.

– Siis mitä toi puhuu? ropar lagkamraten.

Som uppenbarligen förstår svenska ungefär lika bra som Arvid förstår finska.

Arvid ser förvirrad och hjälplös och glad ut.

– Jag förstår inte finska, svarar han.

Lagkamraten ser också förvirrad och hjälplös och glad ut.

Ingen av dem ser skamsen ut. Och jag – som i ärlighetens namn pressar lite med tvåspråkig fotboll – inser till min stora lättnad att Arvid är totalt befriad från skammen över att inte kunna finska. Den skam som jag tyvärr är bästis med. Han kanske ser det opraktiska i att inte kunna, men han ser inte det skamliga. Må han lära sig finska innan han lär sig skammen, tänker jag.

Medan jag tänker det fixar jag något med Hilde som tyvärr är med på träningen, och när jag tittar mot Arvids håll igen står han hand i hand med lagkamraten. De och en tredje spelare ska nu försöka övervinna ett fyrmannalag och nu taggar de. Hand i hand.

För att hålla en hand krävs inget gemensamt språk. Det räcker gott med gemensam välvilja.

2 reaktioner på ”Han ser inte det skamliga

  1. Förstår fortvarande inte hur det ens kan vara möjligt? Flyttade själv till Sverige som 20-åring med lite skolsvenska i bagaget, men såg till att lära mig landets språk fortast möjligt! Hade aldrig kunnat drömma mig om att begära att man i det här landet skulle klara sig utan svenska!

    • Hur vad kan vara möjligt? På en del håll i Finland går det ju alldeles utmärkt att leva på svenska och en knagglig skolfinska. För en som har vuxit upp på ett sådant ställe kan det vara svårt att lära sig finska som vuxen sedan. Men försöka kan man. Ska man. Sedan, om man vill vara språkpolitisk, så SKA man ju kunna klara sig i Finland på svenska. Men det är ju nog på få ställen där man faktiskt gör det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s